Nyolc koncerttel várja közönségét a Jazz Estek Szentendre (JESz) idei rendezvénysorozata. A programban több olyan muzsikus is szerepel, akik Szentendre jazzhagyományát megalapozták, és ezt a helyszínt is nevezetessé tették: idén például a fesztivált Dresch Mihály legendás kvartettje zárja.

A péntek délutáni nyitóprogram az iskolásoké: délután öttől a Vujicsics Tihamér Zeneiskola szaxofontanára, Nagy Viktor növendékei nyújtanak prelúdiumot, majd Tóth Viktor: Népmesék szaxofonnal című produkciója következik, melyben a szuggesztív szaxofonos ismert mesefilmek „hangsávját” adja hangszerén, állathangokat utánozva, a történetet kommentálva, zenében mesélve.

Oláh Szabolcs gitáros saját együttesére, és még hozzá egy egész vonósnégyesre komponálta Silent Call című szvitjét, amelynek nemrég volt a lemezbemutatója. Az Oláh Szabolcs kvartett az Accord kvartettel új megvilágításba helyezi a két műfaj találkozását. Szabó Dániel zongorista kompozíciói hangoznak fel ezután. A jazzszólisták azt a repertoárt játsszák, amely a Los Angelesben nyolc éve doktoráló és tanító Szabó eredetileg amerikai zenekarának komponált és vett fel soron következő amerikai lemezére.

A Jazz Estek második napjának zongoristája Oláh Krisztián, aki fiatal kora ellenére már rengeteg elismerést bezsebelt, a legismertebb muzsikusokkal szerepel, mint legutóbb a Budapest Jazzfesztivál gálájának zárókoncertjén. Saját kvartettje, melyben öccse, Oláh Kálmán szaxofonozik, talán a legfontosabb számára, harmadik szerzői lemezét is velük adta ki tavasszal.

A szombat este igazi gála lesz: Szőke Nikoletta gondoskodik egy újabb premierről. Az énekesnő idén tavasszal all-star csapatot hívott össze Jazzplosion néven László Attila, Fekete-Kovács Kornél és Balázs Elemér részvételével és Barcza Horváth József bőgőssel. Minden tag saját szerzeményeivel járul hozzá a színes műsorhoz.

Ahogy az első nap a crossover és modern jazz, a második a be-bop és a hangulatfestő jazzmelódiák, úgy a harmadik az etnojazz jegyében áll. Az EKTAR-ban a magyar etno-jazz sok évtizedes úttörője, Szőke Szabolcs gadulkán játssza kompozícióit, négy társa pedig többnyire különleges hangszereken népzenei dallamokkal, akkordokkal, váratlan ritmusokkal és szokatlan hangszínekkel árnyalja azokat. A zárókoncertet az idén Kossuth-díjjal elismert Dresch Mihály és zenekara adja. Magával hozza leghíresebb kvartettjének alaptagját, Lukács Miklóst, aki ezáltal harmadszor szerepel a Jazz Esteken, igaz, mindig másik zenekarral.

A Jazz Estek Szentendre házigazdája Magyar Bálint, művészeti vezetője Zipernovszky Kornél. A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10. További részletek itt.

A jazzhétvégén, június 2-4. között a Jazz Estek Szentendre karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható!

Nyitókép: Hegyi Júlia Lily