Svájc egyik legnagyobb múzeuma, a zürichi Kunsthaus eladja gyűjteményének egy Claude Monet-festményét, miután megállapodásra jutott a kép egykori zsidó tulajdonosának örököseivel.

Az alkotásból származó bevételt megosztják a múzeum és az örökösök között. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az 1865 és 1867 között született L'homme a l'ombrelle (Férfi esernyővel) című festmény Carl Sachs üzletember és műgyűjtő tulajdonában volt. Ám mikor ő a nácik elől 1939-ben feleségével Svájcba szökött, kénytelen volt eladni a festményt, hogy legyen miből megélniük. Sachs 1943-ban hunyt el. A múzeum közlése szerint igazságos és méltányos megállapodásra jutottak az örökösökkel.

054_arts037628.jpg
Monet Férfi esernyővel című képe. Fotó: Leemage via AFP

A zürichi Kunsthausra évek óta nagy nyomás nehezedik, hogy vizsgálja felül gyűjteményét és egyes darabok beszerzésének körülményeit. A kiindulópontot a nácikkal együttműködő Emil Bührle egykori svájci fegyvergyáros vitatott gyűjteménye jelentette, amely 2021 óta látható a múzeumban.

A Kunsthaus korábban bejelentette, hogy megkezdi az eredetvizsgálatokat a történelmi tulajdonjogi kérdések kezelésére. A Monet-festménnyel kapcsolatos megállapodás már ennek a stratégiának az eredménye.