A Nemes Nagy Ágnes irodalmi utazás második állomása Nápoly, a magyar irodalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű olasz város.

Szabó Magda, Kosztolányi Dezső, Jékely Zoltán műveikben foglalkoznak a délolasz várossal, Márai Sándor pedig 1948 és 1952 között, emigrációja alatt élt itt, lakóhelyét, a Posillipo negyedet a nápolyi Rózsadombnak hívta.

Nemes Nagy Ágnes az 1947/48-as ösztöndíjával járt Nápolyban. A költőnő Fák című versében megtalálható Mozdíthatatlan függönyök kép akár ennek az állomásnak a mottója is lehetne, hisz a nap folyamán nemcsak egy versfordító szemináriumon találkozhattak ezzel a sorral a hallgatók, hanem az esti, nagy sikerű Egy másik Róma előadáson is, ahol a díszlet meghatározó elemét fehér, áttört csipkefüggönyök és áttetsző kristályok adták.

Nápoly Nemes Nagy Ágnes mitológiájának része: nemcsak a várost látta és ismerte, de az olasz kultúra is kézzelfoghatóvá vált számára a helyszíni tapasztalással.

Utazása során a költőnő az 1940-es évek végén saját elmondása szerint is páratlan művészeti behatást kapott: „Az élmények olyan zuhatagát kaptam, amelyek közül kiemelkedő a képzőművészeti élmény. (…) Műtörténet szakos voltam, ha csak úgy félárbocosan is. Mindenesetre megvolt az alapvázlatom az európai képzőművészethez, amibe aztán a roppant sűrű élménycsomókat valahogy bele tudtam bogozni. Az épület, a szobor, a festmény! Összerogyásig jártunk, nemcsak múzeumba, hanem szabadtérre is, mindenüvé.” (Látkép, gesztenyefával)

Március 22-én délelőtt a nápolyi Università di Napoli L’Orientalén magyar szakos hallgatók részvételével folyt rendhagyó beszélgetés a magyar irodalom hagyománya és Tóth Krisztina Pixel című könyve kapcsán. A diskurzus fókuszában a nyelvi és fordítási kérdések álltak, ám a diákok amellett, hogy fordítói nehézségekről érdeklődtek, számos prózai és lírai szöveggel is találkozhattak.

Papp Judit, a magyar tanszék docense és Mariarosaria Sciglitano műfordító Ughy Szabina, Pál Dániel Levente és Tóth Krisztina műveiből gyűjtöttek össze egy csokorra valót.

Ezek az írások magyar és olasz nyelven is elhangzottak, csakúgy, mint Nemes Nagy Ágnes egyik karakteres és népszerű verse, a kifejezetten erre az alkalomra lefordított Fák.

Érdekesség, hogy az olasz turné egyik szervezője, Mariarosaria Sciglitano újságíró, műfordító is itt, a nápolyi Università di Napoli L’Orientalén szerezte egyetemi diplomáját magyar nyelv és irodalom szakon 1990-ben. Mariarosaria Sciglitano számos magyar szerző, köztük Tóth Krisztina olasz fordítója, műfordítói munkásságát 2018-ban Déry Tibor-díjjal ismerték el.

Az irodalmi és emlékező programok sora este a gyönyörű, szakrális kulturális térben, a magyar vonatkozású templomból kialakított Domus Ars Kulturális Centrumban folytatódott. A Domus Ars a San Francesco delle Monache-templomban található. A templom Anjou Róbert és felesége, Mallorcai Sancia megbízásából épült 1325 körül a kolostor nélküli apácáknak, akik királyi alamizsnát osztottak. A falakon máig látható néhány részlet az Assisi Szent Ferenc, Szent Klára és a klarisszák történetét ábrázoló freskókból.

A felemelő irodalmi beszélgetés az olasz–magyar találkozási pontok jegyében, Nemes Nagy Ágnessel a központban kezdődött. A program moderátora a nemzetközileg elismert, a kortárs olasz irodalmat meghatározó Antonella Cilento volt, vele 2017-ben, a Szabó Magda-centenáriumhoz kapcsolódóan, Juhász Anna részvételével már zajlott közös alkotói program. Cilento jó ismerője és nagy rajongója a magyar irodalomnak, Szabó Magdának, Márainak, Kosztolányinak és Szerb Antalnak is, így személyes kapcsolódásai erősen meghatározták a beszélgetést. A diskurzus résztvevői megosztották, hogyan kötődnek íróként és olvasóként a költőelődhöz, ezt követte Tóth Krisztina Pixel című kötetének ismertetése.

A programot záró Egy másik Róma című, Dobri Dániel zeneszerző jegyezte előadás Nápolyban is jelentős sikert aratott.

Az egyórás melodráma Lengyel Balázs Két Róma című esszéjére épül, de számos Nemes Nagy Ágnes-verset is tartalmaz. A mű erejét az adja, hogy az irodalmi szövegek zenei és prózai megszólaltatása két ember szerelem- és élettörténetét meséli el. Az este egyik fontos pillanata volt az, amikor a produkció meghívást kapott egy rangos olasz színházi fesztiválra. Jó hír, hogy az Egy másik Róma a centenárium keretében hamarosan Budapesten is látható lesz.

A turné harmadik állomása Cassino, ahol egyetemi előadáson és irodalmi videók forgatásával folytatódik az irodalmi utazás Nemes Nagy Ágnes jegyében.

Az útról folyamatosan informálódhatnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán, valamint a Kultúra.hu oldalon.

Fotók: Kultúra.hu/Bach Máté