fbpx

Mozi a múzeumban – A magunk módjára üvölteni

Dér Asia Kassák-dokumentumfilmjét, A magunk módjára üvöltenit vetítik november 26-án, szombaton a Kassák Múzeumban.

A magunk módjára üvölteni című alkotás elnyerte a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál magyar versenyprogramjának különdíját. Ha valaki nem jutott be a telt házas fesztiválvetítésekre, ezúttal pótolhatja a „mulasztást”. A vetítés után az alkotókkal beszélgetnek. A programon múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

„Lehet-e manapság a művészet tett, akció, ami megváltoztatja a közéleti diskurzust? Mennyire tudja befolyásolni egy művész a társadalmat? Mit jelent nekünk ma művészet, közösség, aktivizmus, függetlenség, siker? Mire számíthat egy független alkotó a 21. század Európájában, ha kompromisszumok nélkül akar élni és alkotni? A film jelenkori és múltbéli metszeteket ütköztet, amelyek Kassák élete és kora értő megjelenítése mellett a mi korunkra is vonatkozó, szemfelnyitó párhuzamok megmutatásával egységes alkotássá, logikusan felépített, újszerű dokumentumfilmmé állnak össze.

Kassák Lajos élete összeforrt a 20. század történelmi korszakaival: élt jobb- és baloldali diktatúrákban, forradalmi időkben és háborúkban, sőt még demokráciában is, de minden korszakban tudott releváns reakciókat adni emberként és művészként is, elvei megtagadása nélkül. A magunk módjára üvölteni Kassák élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben” – áll a film ajánlójában.

Nyitókép: részlet A magunk módjára üvölteni című filmből

A rovat további cikkei