A protézis élethű ugyan, de viselője nem tudta mozgatni.

Egy műkézzel ellátott csontvázat találtak egy 15–17. századi sírban a németországi Freisingban – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. Egy építkezéshez végeztek feltárást a helyi Szent György-templom közelében, ekkor találtak rá a protézisre. Jól megmunkált, anyaga vas és színesfém.

A csontvázat antropológiai és szénizotópos vizsgálatnak vetették alá, ez alapján nagyjából harminc-ötven évet ért meg, és 1450 és 1620 között halt meg. Ebben az időszakban az orvostudomány nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megfelelő művégtagokat nyújtson a sérült katonák számára. Nagy igény is mutatkozott rá, Közép-Európában számtalan háborús konfliktus zajlott a késő középkorban és a kora újkorban. Egyházmegyéje központjaként, majd később független fejedelemségként Freising nagy befolyásra tett szert a középkorban. Ennek ellenére a várost több támadás érte, beleértve a harmincéves háborút, amely az egyik leghosszabb és legpusztítóbb konfliktus az európai történelemben.


654386b0c8226b9651a88f1a.jpg
A kézprotézis lelet

Dr. Walter Irlinger, a Bajor Műemlékvédelmi Hivatal műemlékvédelmi osztályának vezetője elmondta, a most feltárt lelet egy üreges bal kéz, amelyhez négy ujj tartozik. Kiemelte, a mutató-, a középső-, a gyűrűs- és a kisujj egyenként fémlemezből van kialakítva, de nem lehet őket mozgatni. Az ujjmásolatok egymással párhuzamosan, enyhén ívesen fekszenek. A protézist valószínűleg szíjakkal kötötték a kézcsonkhoz.

Ebből az időszakból mintegy 50 közép-európai protézist ismerünk. Minőségük különböző, vannak elnagyolt és a most feltárt lelethez hasonló, érzékenyebb szerkezetek is.

Nyitókép: röntgenfelvétel, ahol látható, hogy hol vannak a fémujjak a protézishez rögzítve. Fotók: Bajor Műemlékvédelmi Hivatal