Hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben. A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a kultúra iránt érdeklődőket.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának fejlesztései egyszerre töltik meg izgalmas kulturális élettel a város és a régió korábban elhanyagolt épületeit, tereit, és teremtenek ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ezek az új kultúraközpontok évek, évtizedek múlva is emlékeztessenek majd az EKF év eredményeire.

A Fotonban található, többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadótermet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész áttervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet. A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek. A hely esténként bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotókiállításokat terveznek megvalósítani.

A 60 fő befogadóképességű, tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi előadásokat és közönségtalálkozókat terveznek, az alsó függőkertben pedig alkalmi szabadtéri rendezvényeket. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget. Itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor is.

A város tulajdonában álló, gazdag történelmi múltú Simoga házra már évekkel ezelőtt felfigyelt a VEB2023 EKF előkészítő csapata. Miután sikerült a várbéli épületegyütteshez illő, izgalmas kulturális programot találni, az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján megújult központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

A centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória elmondta: olyan, nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestek, amely egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fognak befogadni. Szeretnék, ha a Foton találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudják szólítani.

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

Fotók: Toroczkai Csaba / VEB2023 EKF