fbpx

Multifunkcionális művészeti és kulturális központtal gazdagodik Veszprém

Hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben. A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a kultúra iránt érdeklődőket.

A Foton Audiovizuális Centrum a különböző művészeti ágazatok otthonává kíván válni, ahol vetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal, közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban művészmozi is működik majd. A június 6-ai ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, melynek egyik kiemelt helyszíne a Foton lesz.

A veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként, Foton Audiovizuális Centrumként születik újjá a napokban. A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész tovább tervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet.

A Foton részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, amely esténként bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotókiállításokat terveznek megvalósítani.

A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A város tulajdonában álló épületet a TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben. 

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

Fotók: Toroczkai Csaba / VEB2023 EKF

A rovat további cikkei