Tizenhárom emeletes múzeum nyílik Munch műveinek bemutatására Oslóban. A világ egyik legnagyobb, egy művésznek szentelt, egyszerűen csak MUNCH névre keresztelt múzeumát október 22-én nyitja meg Harald és Sonja norvég király és királyné.

Az expresszionista festőművész 1944-es halálát követően Oslónak adományozta óriási, 28 ezer műből – festményekből, rajzokból, szobrokból, nyomatokból, fényképekből, dokumentumokból és személyes tárgyakból – álló örökségét. A kollekció 1963-ben a főváros Toyen lakónegyedében található múzeumban kapott helyet, amely azonban nem volt alkalmas a gazdag gyűjtemény átfogó bemutatására. 2004-ben két nagy értékű festményt, a Sikolyt és a Madonnát is ellopták, és bár az alkotásokat visszaszerezték, egy új, biztonságosabb és nagyobb múzeum létrehozását tűzték ki célul.

MUNCH. Fotó: VisitOSLO/Beundrer Maleriet Skrik

A norvég fővárosban 2008-ban döntöttek a beruházásról, a politikai és hatalmi csatározások miatt azonban az épület csak mostanra nyerte el végső formáját. A spanyol Estudio Herreros építésziroda által tervezett, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő múzeum megépítése 260 millió dollárba került.

A tizenhárom emeletes múzeum tizenegy terme ötször több látogatói teret biztosít, mint a korábbi kiállítóhely. Az épület tetején található panorámateraszról pedig lenyűgöző kilátás nyílik a Bjorvika-öbölre, ahol az ikonikus oslói operaház is található.

A MUNCH több kíván lenni, mint múzeum: célja, hogy közösségi központtá váljon, amelyben a kiállítások és rendezvények látogatása mellett vacsorázni, vásárolni is lehet majd, sőt mi több, amelybe az öbölben úszók is betérhetnek.

Nyitókép: MUNCH. Fotó: visitnorway.com/Didrick Stenersen