A napokban kezdődnek a munkálatok a Budapest Bábszínház épületében, a Nagyszínpad és az Ország Lili Stúdió is klímaberendezéssel bővül. 

– Nagy lépés ez a színház történetében – jelentette be a hírt Ellinger Edina igazgató, akinek évértékelő összefoglalóját sanzonok és musicaldalok színesítették a színészek előadásában.

Elhangzott: 335 előadást játszott a társulat a 2021/22-es évadban, 93,07 százalékos látogatottsággal, ez 71,5 ezer embert jelent. A hat különböző korosztályt célzó bemutató mellett a Semmi előadásfilmes adaptációjának premierje is nagy sikerrel zajlott az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

Az igazgató a következő évad új előadásairól is beszélt.

Az évad első bemutatója októberben lesz: Az utolsó bárányt Cseri Hanna állítja színpadra, és a hat éven felüli gyerekeknek szól majd. Ulrich Hub meséje egy igazi karácsonyi, betlehemes történet az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről, hét bárány kalandjain keresztül.

2023-ban ismét csatlakozik a Budapest Bábszínházhoz Szikszai Rémusz. 16 éven felülieknek rendezi meg a Dekameron 2023 című előadást februárban a Nagyszínpadon. 10 kortárs író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, Nádasdy Ádám, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Tasnádi István, Závada Péter – 10 történetet mesélnek el. Többek között arról, hogyan örökíthetők át az emberiség nagy történetei krízishelyzetben. 

2023 áprilisában Kuthy Ágnes a kisiskolásokat szólítja meg Gimesi Dóra: A Hamupipőke-sztori című meséjével. A 19. század második felében játszódó steampunk történet egy olyan kislányról szól, akinek nehéz élete ellenére határtalan a fantáziája, és azzal bármire képes. 

Az évad utolsó premierje igazi kuriózumnak ígérkezik: tavasszal újraindult a Bábszínház Kísérleti Stúdiója. Az 1960-as, 70-es években mind a témaválasztásban, mind a megvalósításban unikálisnak számító produkciók születtek itt. A teátrum ezt a hagyományt élesztette fel 2022-ben. Belső pályázatot hirdetett a társulat számára, melynek eredményeképpen két győztes pályamű született. Kocsis Eszter bábkészítő és alkotótársai a Ponttól pontig munkacímű produkcióban új digitális, robotikus technikákkal kísérleteznek, melynek eredménye jövő tavasszal lesz látható.

Podlovics Laura színművész és alkotócsapata egy ifjúsági előadást terveznek, melynek témája a kamaszkori elveszettség és a társadalmi felelősség a Z generáció fiataljai iránt. A produkció a 2023/24-es évadban debütál.

2023 tavaszán folytatja és kicsit újragondolja a hagyományt a Budapest Bábszínház. 

A Színházi Olimpia keretén belül rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, ahol a bábos szakma nívós külföldi és határontúli társulatai vesznek majd részt. Többek között Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából fogadták már el a teátrum felkérését. A megújuló bábfesztivál a korábbi Bábu fesztivál utódja.

A nyáron sem pihen a társulat: június közepén a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján Kecskeméten mutatkozik be az Anima és A Szerb Antal-kód, avagy a Pendragon legenda, június 14-én az Apa lánya című monodrámát játssza Pallai Mara Veszprémben a VEB2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat keretében.

A Budapest Bábszínház az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz augusztusban, így öt bábos előadást is láthat majd a közönség Villányban és környékén: a Szegény Dzsoni és Árnikát, a Semmit, A Szerb Antal-kód, avagy a Pendragon legendátaz Animát, valamint egy felolvasószínház keretén belül betekintést nyerhetnek a Dekameron 2023 készülő produkciójába.

Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Így a Havas–B. Kiss-díjat Teszárek Csaba bábszínésznek, a Kovács József-díjat Zsefle Sándor díszítő csoportvezetőnek adta át Ellinger Edina. Tavaly egy újonnan alapított díjjal bővült a sor: a Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Dolezsánné Várady Katalinnak, a szervezési osztály munkatársának ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma Virág lett.