fbpx

Műtárgyakat vásárolhatunk!

A műtárgypiac valamennyi szegmensét felvonultató BÁV aukció első napján többek között nagyértékű brill-, gyöngy- és drágakő ékszerekre, valamint ezüstökre, a második napon pedig festményekre, porcelánokra és egyéb műtárgyakra lehet licitálni. A kollekciót többek között olyan, a nemzetközi piacon is jegyzett műtárgyritkaságok alkotják, mint a Habsburg család 18. század eleji húsvéti ostyatartója, míg a régi mesterektől a kortárs művészekig ívelő festészeti anyagból többek között Vaszary János, Paál László, Boromisza Géza, Csók István és Huszár Vilmos múzeumi színvonalú főműveire lehet licitálni. A 72. Művészeti aukció kiállítása május 5. és 12. között tekinthető meg a BÁV Aukciósházában.

408_st367mdy
Paál László: Vihar után
Fotó: bav.hu

 

A szervezők közleménye kitér arra: a BÁV egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapja megmozgatta a piacot. A BÁV Zrt. egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy befektetőként is belép a műtárgypiacra. Mint írják, a cég kereskedelmi stratégiájának megújítása sikeres volt, ugyanis az egymilliárd forintos műtárgyalapjának köszönhetően számos kimagasló értékű alkotást és gyűjteményt vásároltak fel az elmúlt hetekben, amelynek egy része már a májusi aukción látható lesz. A közlemény szerint a BÁV Aukciósház 2018. első negyedévét kiváló eredménnyel zárta: az árverések forgalma 51 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest.

 

A BÁV szakértői szerint 2018 a magyar műtárgypiac átrendeződésének éve lesz. ?A hazai műkereskedelmet egyre inkább a nagyértékű műtárgyak élményhez kötött vásárlása jellemzi, ami az árverésekre járók számának és az aukciók forgalmának folyamatos növekedését eredményezi. Ezzel párhuzamosan a műkereskedelemhez köthető kiegészítő szolgáltatások (például a personal service vagy a sales room) előretörése is megfigyelhető. Szintén jellemző tendencia, hogy egyre markánsabban képviselteti magát a piacon a fiatal műgyűjtő-generáció, amely érdeklődésének fókuszában elsősorban a hatvanas évek magas művészete, illetve a kortárs művészet áll? ? olvasható a közleményben. Mint írják, a piac élénkülését a BÁV első negyedéves eredményei is visszatükrözik: a cég kereskedelmi üzletága 14 százalékos növekedést ért el 2017 azonos időszakához képest, ezen belül az aukcióknál 51 százalékos, a műtárgyboltoknál pedig 42 százalékos forgalomnövekedést realizáltak.

boromisza_aa2zpqut
Boromisza Tibor: Út a nagybányai kispiacra
Fotó: bav.hu

 

A közlemény szerint a műtárgyak iránti érdeklődés növekedése ugyanakkor nem növelte a piacon fellelhető kvalitásos műtárgyak számát, inkább csak egyfajta átrendeződés indult meg. Egyrészt most kezdődött a rendszerváltás utáni első nagy műgyűjteményeknél a generációváltás, ami a gyűjtemények egy részének a piacra kerülését eredményezheti, másrészt egy új műkereskedői generáció is megjelent.

 

Külföldről felbukkant képeket is kínál a Virág Judit Galéria tavaszi árverése

Az Egyesült Államokban bukkant fel Kádár Béla Zenészek és Vaszary János Mezei virágok című festménye, amelyre sok más tétel mellett május 14-én licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria tavaszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban. A Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának 220 tétele közül a legmagasabb, 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás, Kádár Béla Zenészek című festménye eddig még sosem volt látható Magyarországon. A nagyméretű képet Kádár Béla 1928-as amerikai tartózkodása alatt festette New Yorkban, kiállításon először 1930-ban Philadelphiában szerepelt, majd 1962-ben San Diegóban. A kép Deák István közvetítésével az olajmágnás J. Paul Getty harmadik felesége, Ann Rork Getty tulajdonában került. Ann a húszas években a hollywoodi némafilmek sztárja volt, karrierjét édesapja, az ismert producer is segítette. Gettyvel az 1930-as években házasodtak össze.

vaszary_janos-mezei_viragok_1938_korul-24_173
Vaszary János: Mezei virágok
Fotó: viragjuditgaleria.hu

 

A világhírű basszista, Ernster Dezső kollekciójából került a tavaszi aukció kínálatába Vaszary János Mezei Virágok (1938) című főműve, amely utoljára az 1940-es években volt látható Magyarországon. A New York-i Metropolitantől a milánói Scaláig ünnepelt operaénekes gyűjteményének csúcsdarabja Ernster 1966-os magyarországi búcsúfellépését követően került először Svájcba, majd az Egyesült Államokba. Vaszary kései virágcsendélete Révész István műgyűjtő, Vaszary barátjának, későbbi hagyatékkezelőjének közbenjárásával került az énekeshez. Ernster Vaszary művészete iránti elhivatottságát jól jelzi, hogy gyűjteményében csaknem egy tucat Vaszary-alkotás szerepel, amelyeket ugyancsak elárvereznek a galéria tavaszi aukcióján.

 

A Galéria tájékoztatója kitér arra is, hogy az utóbbi években a külföldről visszatért alkotásokat kíséri a legnagyobb figyelem a magyar műkereskedelmi piacon. A magas leütési áraknak köszönhetően ugyanis egyre több műgyűjtő keresi meg az aukciósházakat eddig ismeretlen helyen lévő, magyar kötődésű műkincsekkel. A tavaszi árverés tételei közül két Rippl-Rónai mű is Molnár Ferenc íróhoz köthető. A Karácsonyfa díszítés című pasztell az író és Vészi Margit egyetlen leánya, Sárközi Györgyné Molnár Mária gyűjteményéből került a kínálatba. Míg a Darvas Lili arcképe Lotti szerepében című mű minden bizonnyal ? a festővel jó barátságot ápoló ? Molnár Ferenc ötlete és felkérése alapján születhetett.

perlrott_csaba_vilmos-oszi_utca_nagybanyan_1909-37_105
Perlrott Csaba Vilmos: Őszi utca Nagybányán
Fotó: viragjuditgaleria.hu

 

Az aukció másik két kiemelt festménye Boromisza Tibor Nyíres ősszel (1910) és Perlrott Csaba Vilmos az Őszi utca Nagybányán (1909) című fauve alkotása, de szerepel a kínálatban Czigány Dezső egyik főműve, a Csendélet almákkal is. Mindezek mellett több kortárs alkotás is megtalálható a tételek között. A magyar neoavantgárd generáció meghatározó figurái mellett ? Maurer Dóra, Kismányoky Károly, Erdélyi Miklós ? a nyolcvanas évek művészetének jelentős életműveiből ? Soós Tamás, Nádler István ? származó darabokra is licitálhatnak majd az érdeklődők.

 

Az árverés kínálata április 26. és május 13. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

 

Forrás: MTI

A rovat további cikkei