Április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva (1926–2003) Kossuth- és József Attila-díjas író. Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg – közölte a Móra Kiadó.

Az évfordulóhoz kapcsolódva Poket zsebkönyvként jelent meg az Égigérű fű című kötet, valamint új kiadást kapott a szerző 1938 és 1944 között írt fiatalkori naplója is – írja a közlemény.

Janikovszky Éva születésnapja alkalmából a budapesti 6szín online előadás formájában műsorára tűzi április 23. és 25. között az Az úgy volt és A lemez két oldala című darabokat.

Emellett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon
mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból. A
kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János, a Móra Kiadó
vezetője saját gondolataival egészítette ki a válogatott írásokat.

Elkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j’étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja
alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével
újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre
Janikovszky Éva-köteteket is festettek.

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek- és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a kiadó életében. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Nyitókép: Janikovszky Éva 1962-ben. Forrás: Fortepan/Hunyady József