fbpx

Múzeumként nyitottak meg egy 5. századi bizánci templomot Gázában

Rendbe tették és múzeumként nyitották meg a Gázai övezetben egy 5. századi bizánci templom ritka mozaikokat magába foglaló romjait, amelyeket 1997-ben fedeztek fel útépítés közben a Dzsabalíja menekülttábor területén, Gázavárostól északra.

A 850 négyzetméter alapterületű templom padlóján összesen 400 mozaikot találtak, köztük vadászatot, állatokat, pálmafákat, ősi görög feliratokat ábrázoló jeleneteket.

A mozaikok köré vadonatúj falakat emeltek, hogy megvédjék őket az időjárás viszontagságaitól és az esetleges rongálóktól. A látogatók hétfő óta külön e célra kiépített pallókon járva tekinthetik meg a maradványokat.

A renoválást és az azt kísérő kiegészítő ásatásokat a Premiere Urgence francia civil szervezet szakemberei végezték el négy év alatt a Francia Bibliai és Régészeti Iskolával együttműködve, a British Council 250 ezer dolláros anyagi támogatásával.

Az ókeresztény templom területén régi pénzérméken és cserepeken kívül magas méltóságok és templomjárók sírjait is megtalálták.

A templom falait II. Theodosius bizánci császár uralkodása idejéből (408–450) származó, ógörög nyelven írt vallási feliratok díszítették.

A renovált ókeresztény templom hétfői avatásán részt vett a legmagasabb gázai keresztény méltóság, Alexiosz tiberiaszi görög ortodox érsek, aki rámutatott, hogy a keresztény szerzetesség a térségben a 280-as évre nyúlik vissza.

A helyi keresztény közösség adatai szerint a 2 millió lakosú Gázai övezetben a 2007-es hétezerről mára ezerre csökkent a keresztények száma. A gázai közmunkaügyi hivatal vezetője kijelentette, a templom felújítása arról tanúskodik, hogy a területet kormányzó Hamász „magához öleli keresztény testvéreit”.

Nyitókép: AFP/Mahmud Hams

A rovat további cikkei