15:00 ? 17:00

Múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek

A geometria szépsége ? Városok gyermeki szemmel újraalkotva

? Vass László magyar és nemzetközi gyűjteményéből kiindulva alkotnak együtt a szervezők a gyerekekkel és szüleikkel.

? A gyerekekkel megfigyelik a kiállításban leggyakrabban előforduló színeket, anyagokat, formákat.

? Megbeszélik ezek kultúrtörténeti gyökereit, az alkotók viszonyát a természeti formákhoz, a rendhez, a ritmushoz, a nonfiguratív, elképzelt világhoz.

? A tapasztalatokat tárgyalkotással mélyítik el: színes dobozok, hengerek felhasználásával mindenki felépítheti saját ?városát?.

A foglalkozásokat Krizbai Éva múzeumpedagógus tartja.

_D0A1176_Copy

 

17:00-tól folyamatosan

Műtermek bejárása, beszélgetés a Szentendrei Régi Művésztelep művészeivel

Az érdeklődők bekukkanthatnak a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és kötetlen beszélgetés keretében megismerkedhetnek a művészekkel.

 

17:00 ? 19:00

A város művészeti életének megismerése vezetett túra segítségével, amely a Szentendrei Régi Művésztelepen indul és a Szentendrei Főtéren ér véget.

?A Művésztelepen kiderül, hogy itt valaha nem ilyen katonás rendben sorakozó műtermek voltak láthatók. A művészek a volt tüdőszanatórium ? már akkor is gyönyörű ? kertjében elszórtan elhelyezkedő régi házacskákat takarították ki maguknak, némi bútort hoztak, hogy aludni tudjanak. Többnyire nem is a házakban, hanem a kertben, szabad ég alatt festettek.?

Vezető: Krizbai Éva múzeumpedagógus

 

19:00 ? 22:00

MANK Kertmozi ? Művészeti tematikájú filmvetítés a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében annak múltjáról.

 

20:00 ? 22:00

Exkluzív tárlatvezetés Vass László műgyűjtővel, aki a tulajdonában álló alkotásokból nyílt A geometria szépsége című kiállítás darabjai között mutatja be azt az izgalmas életutat, amelynek eredményeként létre jött a magyar és nemzetközi hírű műalkotásokat felvonultató gyűjteménye. Megtudhatjuk, hogy a cipész mesterségű gyűjtő hogyan cserélt már lábbelit festményre vagy a miként kapott festményeket jó barátjától, Barcsay Jenőtől.

_D0A0676_Copy

 

Mindeközben körbejárhatjuk a Szentendrei Régi Művésztelep gyönyörű parkját is!

A program idején ingyenesen látogatható a MANK Galéria aktuális, A geometria szépsége című kiállítása: Vass László nemzetközi és magyar művészeket felvonultató gyűjteménye zömmel a konstruktív, geometrikus absztrakt, minimalista, konceptuális művekre koncentrál. A MANK Galériában rendezett kiállításon ugyanúgy találkozhatunk a világhírű Günther Uecker, Sean Scully, Bridget Riley, mint Barcsay Jenő papírmunkáival vagy Haraszty István szobraival.

 

A Múzeumok Éjszakája ideje alatt a MANK Galéria és a Szentendrei Régi Művésztelep 22:00-ig várja a látogatókat!

 

HELYSZÍN:

MANK Galéria, Szentendrei Régi Művésztelep

2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.

 

Fotó: Csákvári Zsigmond