Egyre népszerűbb a Múzeumok Éjszakája vidéken. Idén már számos vidéki kiállítóhely látogatottsága megközelítette vagy akár meg is haladta a fővárosban eddig megszokottat. Mutatjuk a leglátogatottabb helyszíneket.

Vasútmodellező Alkotóműhely Kecskemét
Vasútmodellező Alkotóműhely Kecskemét

Országszerte tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint érdekes meglepetésekkel várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozatán az utóbbi évekhez képest rekordszámú, közel 450 intézmény (133 budapesti, 314 vidéki) több mint 2900 programot kínált az estére. 328 260 belépést regisztráltak a rendezvénysorozaton.

A rendezvénysorozatnak idén Székesfehérvár és Esztergom voltak a központi kiemelt helyszínei, ahol szintén számos intézményben ünnepelhettük a kultúrát. Esztergomhoz a határ túloldaláról, Párkányból is csatlakoztak a Múzeumok Éjszakájához, ahol a múzeumok szintén kedvezményekkel és meghosszabbított nyitva tartással várták az érdeklődőket.

Szombathely
Szombathelyi vasúti múzeum

Rendkívül népszerűek voltak a Múzeumok Éjszakája nagykövetének, Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművésznek a programajánló kisfilmjei, amelyek a rendezvénysorozat hivatalos Facebook- és Instagram-oldalain láthatóak. Ennek is köszönhető, hogy a Facebook-oldal követőinek száma idén már meghaladta a 74 ezret, a rendezvény hivatalos weboldalát pedig 170 ezren böngészték, összesen egymillió-hétszázezer oldalletöltést generálva. A MUZÉJ telefonos alkalmazást idén is több mint 5800-an töltötték le.

Az idei adatokból jól látszik, hogy vidéken is egyre népszerűbb a Múzeumok Éjszakája. Külön öröm, hogy ez nem csak a kiemelt helyszíneken van így; számos népszerű vidéki kiállítóhely látogatottsága megközelítette, olykor elérte vagy túlszárnyalta a fővárosban eddig megszokottat.

Múzeumok éjszakája a zuglói japánkertben
Múzeumok Éjszakája a zuglói japánkertben

A leglátogatottabb múzeumok sorát idén is a Szépművészeti Múzeum vezeti kereken 15 ezer látogatóval, második helyen a Magyar Nemzeti Múzeum végzett 13 555 regisztrált belépéssel, a harmadik legnépszerűbb pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum volt, amelyre 12 620-an voltak kíváncsiak. A top húszas listában szép számmal szerepelnek vidéki múzeumok is, egyebek mellett Székesfehérvár, Kecskemét, Keszthely, Debrecen és Szeged is képviselteti magát intézményeivel.

Idén a legkedveltebb programok között helyet kaptak a Szépművészeti Múzeum esti komolyzenei és jazzkoncertjei, a Magyar Nemzeti Múzeum kertmozivetítései, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban szervezett tradicionális kínai kulturális programok, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum gyermekkoncertjei.

A húsz leglátogatottabb intézmény látogatószáma:
Szépművészeti Múzeum  - 15 000
Magyar Nemzeti Múzeum - 13 555
Szent István Király Múzeum - Székesfehérvár - 12 620
Magyar Természettudományi Múzeum - 12 110
Aeropark / Légiközlekedési Kulturális Központ - 8713
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - 8000
Budapesti Rendőr-főkapitányság - 7276
Magyar Nemzeti Galéria  7000
MÁV és Volán csoport helyszínei - országos - 6449
Magyar Néprajzi Múzeum - 5313
Miskolc Városi Közlekedési Zrt. helyszínei, Miskolc - 4500
Déri Múzeum, Debrecen - 4480
Bozsó Gyűjtemény, Kecskemét - 4179
Janus Pannonius Múzeum, Pécs - 4156
Múzeumok Éjszakája Keszthely - 3625
Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás, Debrecen - 3481
Debreceni Irodalom Háza, Debrecen - 3481
Műcsarnok - 3058
Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség helyszínei - 3042
Terror Háza Múzeum – 2942
A következő Múzeumok Éjszakáját 2025. június 21-én, szombaton rendezik meg!

A következő Múzeumok Éjszakáját 2025. június 21-én, szombaton rendezik meg!

Forrás és fotók: Múzeumok Éjszakája