Országszerte 450 intézmény 2500 programmal vár bennünket az év legnagyobb kulturális rendezvényén június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Csak győzzünk választani a frissen nyíló kiállítások és izgalmas előadások, performanszok és rendhagyó tárlatvezetések, koncertek és workshopok közül. Kulturális kalandra fel!

Kassák Múzeum

Munkás hétköznapok fantázianéven hirdeti programjait a Kassák Múzeum. Hat órától Már azon tűnődtem, hol vagyok címen Sveta Maximova orosz származású művésznő performanszát tekinthetik meg a látogatók.

Tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők, a múzeum napzáró programja pedig Prieger Zsolt és Magyar Bori Kassák Lajosról szóló zenés irodalmi estje. A Kassák verseiből és prózai írásaiból vett részletek egy nagyon markáns személyiséget és alkotót keltenek életre. Prieger Zsolt és Magyar Bori szövegmontázsát a korai elektronikát idéző, Kraftwerket, Cabaret Voltaire-t szerepeltető mix-zene kerekíti ki.

Ludwig Múzeum

Az idei programsorban a múzeum gyűjteménye mellett a kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el az ide látogatók, de meghallgathatják a világhírű jazztrombitás és fotós Till Brönner játékát is. Nem maradnak el a speciális tárlatvezetések, lesz irodalmi és táncos program, filmvetítés, sőt zseblámpás éjféli múzeumi séta is.

Rendezvény Fotó és Videó, Budapest
A Ludwig Múzeum Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítása. Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

A Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítással kapcsolatban is készülnek programokkal. Kihirdetik a Generálkivitelezés „kicsiben” című pályázat nyerteseit, majd A kocka el van vetve, a kockaházak jelene és jövője címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak a zsűri tagjaival. A vállalkozó szelleműek pedig meg is építhetik saját kis kockaházukat egy workshop keretein belül, majd Szolnoki József képzőművész tárlatvezetésén is részt vehetnek.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem programjai a képzőművészet kulisszái mögé engednek betekintést. Megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, amely az egyetem Szobrász Tanszékének ad otthont. Az érdeklődők megtekinthetik az itt található szabadtéri szobrok gyűjteményét, Stróbl Alajos egykori műtermét és a Kálváriát is. Az est leszálltával az Epreskertben a Képzene című programon zene és műalkotás találkozik, az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkciójában.

Szobortemető az Epreskertben
Szobortemető az Epreskertben

A Művészeti Anatómia Tanszék az MKE egyik legizgalmasabb kuriózuma, gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok Éjszakája programsorozat kimagaslóan népszerű eseménye. Idén Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, a különböző állatpreparátumok, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök.

Magyar Nemzeti Múzeum

Különleges tárlatvezetésekkel, kulisszák mögötti sétákkal, stand-up műsorokkal, exkluzív akusztikus koncertekkel és táncelőadással is készülnek a Nemzeti Múzeumban a népszerű kincskereső programok, élő múzeum előadások, családi programok, kalandjátékok és mesés foglalkozások mellett.

Budapest, 2019. június 22.
A Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
A Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok éjszakáján. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A gyermekkel érkezők az Ásó-kapa-nagyharang című programon ötszáz éves szerelmek nyomába eredhetnek a Magyar menyasszony kiállításban, és megismerkedhetnek az esküvői szokásokkal, hagyományokkal és viseletekkel. 

Két különleges kiállítás kis nyílik itt. 13 órakor Kertész/Kópiák címmel nyílik meg az André Kertész világhírű fotóművész eddig sosem látott képeiből összeállított tárlat, 17 órakor pedig megismerhetik a Hónap kincsét, szakértők mutatják be az izgalmas történetű Szily János tézislapját 1754-ből.

A múzeum különböző műfajok bevonásával teszi még különlegesebbé az eseményt: kertmozi, éjszakai kincskeresés, pódiumbeszélgetés, koncertek, tánc és stand-up comedy is várható az esti órákban. Fellép többek között Heidi Albert, a MÁV Szimfonikusok vonósnégyese, a FrenÁk Társulat, Felméri Péter és a Tulpa zenekar egyedi formációja is.

Nemzeti Örökség Intézete – Fiumei úti sírkert

Hagyományosan tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várják a látogatókat június 22-én. Emellett 15 és 20 óra között nyitva lesznek a nagy mauzóleumok, amelyek az év többi napján csak vezetett séták során látogathatók, így az érdeklődők ezen a napon szabadon megnézhetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos sírépítményének belső tereit. Sötétedés után zseblámpás hangulatséták indulnak a sírkert keresztábrázolásai között.

Fiumei úti sírkert. Fotó: Tábori Kálmán
A Fiumei úti sírkertben koncertet is hallgathatunk

Este fél kilenctől Kollár-Klemencz László kamarazenekara ad koncertet a Kossuth-mauzóleum előtti területen. Kollár-Klemencz László kamarazenekarával tavaly készítette el ötödik, Folyó című nagylemezét, melynek dalszövegei az ember önmagával és a szakrális világgal való kapcsolatát boncolgatják. A Fiumei úti sírkertben több dal is felcsendül erről a lemezről, de elhangzik majd a népszerű Iszom a bort és az Ezt is elviszem magammal című zeneszám is. A koncert ideje alatt a Kossuth-mauzóleumon különleges fényfestést láthatnak a résztvevők.

Petőfi Irodalmi Múzeum

A jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum a kiállításain és az irodalmon keresztül. A különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogató számára hozzáférhetővé válhatnak. Koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasószínházzal is készülnek a szervezők. Este pedig megnyílik a PIM új közösségi tere, a Szélfogó.

Szombaton 16 órától Pogátsa Zoltán és Kolozsi Pál Péter közgazdászok beszélgetésével kezdődik a PIM programsorozata, ahol Az álom vége? – klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma időszaki kiállítás által felvetett ökológiai válság témakörét járják körbe gazdasági szempontból. 18 órától Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, A fenntartható divat kézikönyvének szerzője tart előadást a PIM dísztermében Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten új időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. 

Fesztbaum Béla előadásában 21 órától a New York kávéház mindent látó, mindent halló főpincére elevenedik meg, akinek a szókimondó meséiben pletykák, anekdoták, legendák vonulnak fel a kávéház leghíresebb irodalmi vendégeiről. 23 órától írók dolgozószobájába tekinthetnek be Valuska Gábor és Grisnik Petra beszélgetésén keresztül.

A PIM udvarán felállított színpadon zenei programokkal és felolvasószínházzal várják a múzeumba látogatókat. 16 órától a Platon Karataev duó lép színpadra, 17.30-tól pedig Jankovics Péter és Adorjáni Bálint felolvasószínházi előadásában Závada Péter és Tandori Dezső szövegei kerülnek párbeszédbe egymással. Ezt követi 20 órától az újra együtt zenélő The Qualitons koncertje, majd 22 órától Regős Simon ritmikus felolvasóestjén Weöres Sándor szövegein keresztül belső utazásra indulhatnak el a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény fontos események, korszakalkotó felfedezések, hétköznapi pletykák és történelmi párhuzamok nyomába ered, hogy az érdeklődők megismerjék, milyen tényezők, körülmények alakították Róth Miksa korát, mi tette lehetővé a művész számára a kiteljesedést, legendás alkotásainak megszületését.

Zseblámpás tárlatvezetés a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben
Zseblámpás tárlatvezetés a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben

Megidézik az 1914 előtti fővárost, górcső alá veszik az 1865–1944 közötti időszakot szubjektív és interaktív vezetésekkel, valamint nemrég átadott idővonaluk segítségével. Fortepan-vetítéssel, a ‘20-as, ’30-as évek hangulatát idéző zenékkel, raktáraikból kihozott, sosem látott műtárgyakkal varázsolják a múzeum épületébe és kertjébe azt az időszakot, amikor Róth Miksa a ma múzeumként működő ház falai között élt és alkotott.

Zeneakadémia – Liszt Múzeum

Az Andrássy úton található intézmény állandó kiállítását 16 óra és éjfél között lehet megtekinteni a rendezvény részeként, 19 és 21 órakor korhű ruhába öltözött munkatársak mutatják be a Liszt Ferenc egykori lakásában található legérdekesebb tárgyakat, bútorokat, képeket és hangszereket.

A gyermekeket 16 és 20 óra között zenés-játékos múzeumpedagógiai foglalkozások várják, a koncertek pedig egészen késő estig követik egymást, előttük az erkélyről Kovács Tamás trombitafanfárja hívja a közönséget. Délután fél 5-től a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének fiatal zongoristanövendékei lépnek fel Liszt, Chopin, Schubert, Bartók és Csajkovszkij műveivel, este 6 órától Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Devich Gergely csellóművész és Balogh Ádám zongoraművész játszik Mozart- és Dvorák-triókat. Később a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikál névadójuk mellett Arenszkij, Holst és Bantock szerzeményeiből, az este záró koncertjén pedig a Zeneakadémia Ének Tanszékének hallgatói lépnek színpadra áriákkal és dalokkal, mások mellett Monteverdi, Bach, Händel, Mozart és Brahms kompozícióiból válogatva. 

Kertész Imre Intézet

Dánielfy Gergő akusztikus koncertjével és sétálószínházi előadással várja az irodalom és a zene iránt érdeklődőket. 18.00 órától Quixotic zenél az 1910-ben épült szecessziós villaépület kertjében, majd 19:30-tól a nagysikerű Ikonná váltak című produkció keretében találkozhatnak a nézők Kertész Imrével; Pilinszky Jánossal; Petri Györggyel; Sziveri Jánossal; Arthur Koestlerrel és Giorgio Pressburgerrel. A produkcióban megelevenednek az írók- költők, az előadásban a Kossuth-díjas zeneszerző Jávori Ferenc „Fegya” zongorázik.

Dánielfy Gergely énekes, dalszerző akusztikus koncertje 21:00 órától kezdődik a Benczúr utca 46-ban. A Dal című műsor korábbi felfedezettje – aki egyebek mellett a Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye díjat elnyert Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című koncertszínházi produkciónk nyitódalát is jegyzi – egy gitárral kíséri saját dalait és versmegzenésítéseit.

Pénzmúzeum

A délután 4 órától éjfélig tartó eseményen a Pénzmúzeum aulájában Bank-Foci címmel mini kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a gyűjteményben található labdarúgáshoz kapcsolódó érmék, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Sportkörtől erre az estére kölcsönkért kupák, fotók tekinthetők meg. Lesznek pénzvilággal kapcsolatos kézműves foglalkozások, a robotika bemutatón pedig a programozás alapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az állandó kiállítás területén az érdeklődők többek között szerepjátékban vehetnek részt bankalapítás, banki részvényjegyzés témában, a Bankjegylabor programban pedig az MNB szakértőinek segítségével közelebbről is megismerkedhetnek a bankjegyekkel.

A Pénzmúzeum kiállításai ezen a napon is ingyenesen látogathatók és a programokon való részvétel is ingyenes.

Földalatti Vasúti Múzeum

Szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150 éves svábhegyi fogaskerekű múltját és jelenét mutatja be. A 150 éves fogaskerekű története gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori kormánykerékkel és műszerfallal, korabeli jegyekkel, bérletekkel és díjszabásokkal elevenedik meg a BKV Deák téri múzeumában, a Fogas közlekedését pedig régi menetrendi táblák, plakátok, térképek, utastájékoztatók, valaha volt járművezetői egyenruhák és több mint 100 éves képeslapok idézik meg.    

Panoráma Expressz jár Hűvösvölgy és Széchenyihegy között
Elindul a Panoráma Expressz szombaton a Múzeumok Éjszakája fővárosi rendezvényei előtt, alkonyatkor Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Az oda-vissza vonatút során a kilátókocsikban a budai hegyek hangulata, az erdő közelsége nyújt páratlan élményt.  A különvonat utasai Széchenyihegy állomáson a motorszín épületében a Gyermekvasút 75. évfordulója alkalmából berendezett kiállítást tekinthetik meg.   Visszaútban a különvonat alkonyatkor érkezik a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a fővárosra. A szerelvény itt várja meg a naplementét, majd indul tovább a hűvösvölgyi végállomásra.   
A különvonat Hűvösvölgyből 18.55-kor indul, a Múzeumok Éjszakája-karszalaggal rendelkezők a Panoráma Expresszre gyermekjegyet válthatnak, sőt, ez a kedvezmény már a többi menetrend szerinti járatra is igaz, melyek a két végállomásról 17 óra után indulnak.
Szentendre

Szentendrén is izgalmas előadásokkal és foglalkozásokkal készülnek a Múzeumok Éjszakájára. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumaiban a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a tánc és az élő történelem világában kalandozhatnak az érdeklődők.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tánc és táncalkalmak köré szervezett programjai nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is. A Skanzenben A tánc mint élő örökség Európában című kiállítás délutáni megnyitójával indulnak a rendezvények, ahol a többi között színpadi programok, táncetűdök, élménytánc, irodalmi kávéház, fényfestés várja az érdeklődőket, de táncos graffiti is készül.

Múzeumok éjszakája a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
Múzeumok éjszakája a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

A múzeum tűzugrással és szerelmi jóslással is várja a közönséget a nyári napfordulóhoz kapcsolódóan, a kézműves foglalkozásokon pedig táncrendet, citerát, pártát és kalárist készíthetnek az Erdély tájegység kisvárosi házaiban. A tematikus séták során a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig tart nyitva.    

A programok zenetörténészi kalauzzal indulnak a belvárosi Kmetty Múzeumban, hogy azután végigjárva az FMC kiállítóhelyeit egyebek mellett fotóművészeti és kreatív workshoppal, irodalmi programmal, mesés múzeumsétával, újragondolt egykori játékok – gombfoci, papírgyöngykészítés, fonaljáték – kipróbálásával, kurátori és helytörténeti tárlatvezetéssel, festők inspirálta csokoládékülönlegességek kóstolásával folytatódjon az éjszakai múzeumi kaland.

Debrecen

A debreceni kiállítóhelyek idén is közösen, a programokat összehangolva készülnek a Múzeumok Éjszakájára. Igazodva az országos programsorozathoz, amely a Gólpassz címet viseli, a futball tematikájában valósulnak meg a programok. A Déri Múzeum előtti téren Csak a foci címmel célba rúgó bajnokságot, az épületben kerekasztal-beszélgetést rendeznek a múzeumban a DVSC egykori és jelenlegi híres játékosaival, Herczeg Andrással, Bernáth Csabával és Garamvölgyi Péterrel. Az érdeklődők megtekinthetik a múzeum kiállításait, de számos érdekes program várja a látogatókat a helyi irodalom házában és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban is.   

A Verestemplom és a Csonkatemplom részvételével idén új partnerekkel bővült debreceni hálózat: utóbbi helyszínen többek között interaktív zenei tárlattal, helytörténeti animációs filmek bemutatásával és éjszakai toronytúrával is várják a látogatókat.    

A Bocskai hajdúdandár ideiglenes kiállítását az MCC Aranybika épületében tekinthetik meg az érdeklődők, a Református Kollégium múzeumában az este során zenés idegenvezetés, tematikus sportprogramok és népi társasjáték is lesz, az erősebbek pedig gerundium próba keretében emelhetik meg az egykori kollégiumi diákok tűzoltóbotjait.

A  Vojtina Bábszínházban különleges kalandtúrára invitálják a családokat: szombat este mintegy száz bábot tekinthetnek meg a látogatók és még Kemény Henrik hangját is hallhatják megszólalni. A futball tematika részeként Vitéz László fog gombfocit vívni az ördögökkel.    

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kínálatának a fókuszában a közelmúltban nyílt első, Hanyas vagy? című állandó tárlat áll. A Debreceni Zsidó Hitközség a Pásti utcai zsinagógában várja érdekes programokkal a látogatókat este tíz órától éjjel fél egyig.    

Kecskemét

A Múzeumok Éjszakája alkalmából Indonézia ezer arca mutatkozik be a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Naiv Művészek Gyűjteménye udvarán. A Szórakaténusz állandó kiállításában a világ legkülönfélébb tájairól találhatók gyermekjátékok, így többek között az indonéz szigetvilágból is. Ehhez kapcsolódva az idelátogatók ezen az estén ízelítőt kaphatnak ennek a különleges és mesés világnak a kultúrájából, gasztronómiájából, egzotikus zenéjéből és táncaiból. A program társszervezője az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége.

Mindkét múzeum az állandó és időszaki kiállításai mellett több interaktív és kreatív programmal várja az érdeklődőket. 18 órától a Szórakaténusz körtermében egy interaktív mesefoglalkozás keretében Tassy Lilla egy indonéz népmesét mesél a gyerekeknek. Ezután 18.45-től Dus Polett bábművész tart előadást a sokszínű tradicionális indonéz kultúráról és a wajang árnyjátékról Hajnali árnyak, wayang kulit titkai címmel. 20 órától a szigetvilág táncait és zenéjét bemutató műsor látható az udvari színpadon.

A gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, és indonéz papír árnybábot, azaz wajangot készíthetnek. Az elkészült bábok életre is kelhetnek a Megmozdulnak az árnyak című programon, amikor is a gyerekek kipróbálhatják az árnybáb technikáját egy árnyjáték keretein belül, melyet Tóth Anita bábművész instruál majd.

Miskolc

Új látványrestaurátor-műhellyel, lemezbemutató koncerttel valamint új és állandó kiállításokkal várja a látogatókat a 125 éves Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei. A Képtárban a Miskolc anno és A titkos és a publikus című tárlatok szombaton 17 órától vasárnap hajnal 2 óráig nyitva tartanak. 

A Miskolci Galéria Rákóczi-háza és a Színészmúzeum is egész estés programokkal készül, köztük a 24. Légyottal, melyben a szervezők Tompa Mihály, Herman Ottó és Borosnyay Kamilla fiktív találkozását képzelték el. Mindemellett ezen a helyszínen mutatják be Lenkey-Tóth Péter festőművész új katalógusát, emellett a Zsaya zenekar lemezbemutatója, valamint több koncert és tárlat is várja a látogatókat.

Nagykanizsa

Új régészeti kiállítás megnyitásával, családi programokkal és jazz-zenés tárlatvezetéssel is várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakájának nagykanizsai programjain.

Szombaton 16 órától kezdődnek a programok, a hivatalos megnyitót pedig 17 órakor tartják, és ennek keretében adják át a Kerecsényi Edit néhai néprajzkutatóról, muzeológusról elnevezett, az intézmény gyűjteményének gyarapításáért kiérdemelhető emlékplakettet. A Pillantás a múltba – A bronzkor évszázadai Zala vármegyében címet viseli a Thúry György Múzeum aznap este megnyíló új időszaki kiállítása, amelyet Ilon Gábor régész ajánl majd a látogatók figyelmébe. Ezt követően az éj műtárgyát is leleplezik, az egykor Nagykanizsáról indult, majd Indiában letelepedett Brunner Erzsébet festőművész fényképezőgépeit és filmfelvevő kameráját. Ez utóbbival készült filmtekercseit hamarosan a Nemzeti Filmintézet archívumában digitalizálják.

Az éjszaka folyamán a Mozaik Társulat Pofa be, Annuska! című népi komédiáját is bemutatják, de interaktív mesejáték, kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés is várja a gyerekeket. A felnőttek érdeklődésére tarthat számot a Kanizsai Jam Műhely éjszakai koncertje, illetve Szent Iván éjszakájához is kapcsolódva a tűzugrás és a tűztánc.

A közeli Magyar Plakát Házban jelenleg is látható Ludvig Dániel festőművész 40+ című kiállítása, amelyet ezen az éjjelen különleges körülmények között is megtekinthetnek a látogatók. A művész tárlatvezetését ugyanis Gayer Mátyás és Kém Sándor dzsessz-zenész muzsikája kíséri majd.

Pécs

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) a Múzeumutcától a Természettudományi Múzeumig 13 helyszínen 47 programmal várja a Múzeumok Éjszakájára érkezőket.

Új színfolt a JPM Martyn–Lantos Múzeum, ahol most egy izgalmas projekt mutatkozik be, amely a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, majd a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába.

Pécs, 2018. június 23.
Fényfestés a pécsi Cella Septichora bejáratán a Múzeumok éjszakáján 2018. június 23-án. A tizenhatodik alkalommal megrendezett eseményen 420 közgyűjtemény 2200 programot kínál országszerte.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Fényfestés a pécsi Cella Septichora bejáratán a Múzeumok éjszakáján. Fotó: Sóki Tamás / MTI

A JPM Csontváry Múzeum tárlatvezetései között mindenki találhat kedvére valót, Aknai Tamás és Széll Horváth Lajos színész is tart vezetést. Akit a zene által elmondott történetek mozgatnak meg, az Kovács Péter zongoraművész minikoncertjét élvezheti a nagyterem versenyzongorájának hangmezejében, míg a JPM Modern Magyar Képtárban lévő tárlatvezetések a neósok, az alföldi iskola, a Bauhaus és az időszaki kiállításaink köré csoportosulnak. Kismányoky Károly munkásságát pedig az animációs filmjeinek levetítése és egy beszélgetés hozza közelebb.

A JPM Zsolnay Múzeumban új időszakos kiállítás nyílik, mely a Zsolnay gyár egyiptizáló alkotásait mutatja be. A Zsolnay-gyűjteményben őrzött több mint ötven darab ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgyat bemutató kiállítás átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom inspirálta tárgyanyagról, amely végigkíséri a gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig. A tárlathoz illő zenei hangulatot pedig Pavlovits Dávid gitárművész Egyiptomi fantáziák című koncertje teremti meg.

Az ASzakkör tagjai csókálló ajakápoló natúr kence, gúzsba kötő szerelmi karkötő és a tűnemezeléses szívhez szóló ajándékok elkészítésébe avatják be a bátor jelentkezőket. A népviseletek szerelmesei Bajkó Bence bácskai népviselet-bemutatóját is megtekinthetik, a népi hagyományok pedig a zenei felhozatalban és a gasztronómiai programokban is visszaköszönnek. A nap betegségűző almasütéssel és a Szent Iván-éji tűzugrás ősi hagyományával zárul.

Szolnok

A Múzeumok Éjszakűja Szolnokon egybeesik a Tiszavirág fesztivállal is. Fényfestéssel dekorálják a repülőmúzeumban az Indóház épületét, a fesztivál helyszínén levő református templomot és a Várkapu látogatóközpont homlokzatát.A  RepTárban tárlatvezetéseket is tartanak. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.
Az  Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a Jászfényszarui művésztelep kiállítását lehet megtekinteni. A Damjanich János Múzeumban és társintézményeiben, a Szolnoki Galériában és a Tabáni Tájházban kiállítások, tárlatvezetések, tűzugrás, koncertek, kézműves foglalkozások és gyerekprogramok is lesznek. A múzeum díszudvarán a Magyar Történelmi Íjász Alapítvány bemutatóját láthatják az érdeklődők, majd a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus ad koncertet, a vendég Bábel Klára hárfaművész lesz. Este a Makai & Peleskei gitárduó lép fel.
 

Szeged

A Móra Ferenc Múzeum újonnan nyíló Munkácsy-kiállítása jegyében telik a Múzeumok Éjszakája szombaton Szegeden. A hagyományokhoz híven az év egyik legrövidebb éjszakáján változatos programok várják a látogatókat a kiállítóhelyeken és a Kultúrpalota előtti parkban is.

Az új Munkácsy-kiállítást – melyen a művész több mint nyolcvan alkotása, a festmények mellett rajzok és grafikák láthatók – zenés felvonulás köszönti. A Dugonics térről induló menetet a Pavane történelmi táncegyüttes és a Suhancok néptáncegyüttes vezeti, de bárki csatlakozhat hozzá.

A múzeum előtt fölállított színpadon a néptáncelőadások mellett tartanak párbajbemutatót, munka közben megfigyelhetők a hajszobrászok, divatbemutatót rendez a Romani Design, versenyen választják ki a leglátványosabb extrém hajviseletet, és nem maradhat el a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó tűzugrás sem. A programokat a Varga Helena Band koncertje zárja.

A múzeumban óránként indulnak tárlatvezetések a Munkácsy-kiállításon, A jólfésültség története című tárlaton, de szakemberek mutatják be az új néprajzi állandó kiállítást, a természettudományi gyűjteményt, valamint az intézmény névadóját megidéző tárlatot is. A Fekete házban is tárlatvezetéseken kalauzolják a vendégeket a Romani Design ruhái között, a Vármúzeumban pedig a Szeged történetét bemutató állandó tárlaton.

A Reök-palotában interaktív módon, testközelből ismerhetik meg a szecesszió és az építtető Reök család szellemiségét a résztvevők. A palotasétákon nemcsak az egyedi épület zegzugait járhatják be a látogatók, de különlegességeket is felfedezhetnek a jubileumi, XX. Táblaképfestészeti Biennálén kiállított kortárs festményeken.

A Somogyi-könyvtár kedvezményes beiratkozási akcióval, divatbemutatóval, kézműves workshoppal, valamint játékos gyermekprogrammal várja látogatóit, akik a többi közt bepillanthatnak a közgyűjtemény csaknem hetven éve működő kézi könyvkötészetére is.

Szombathely

Kilenc helyszínen hetven programra várják az érdeklődőket Szombathelyen június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A Szombathelyi Képtárban Attalai Zita iparművész tárlatvezetésével megtekinthetik a VIII. Nemzetközi Textilbiennálé Tűréshatár címmel pénteken megnyíló kiállítását. A Schmidt Múzeumban pedig Szabó Ildikó világutazó – aki eddig 185 országba jutott el – tart előadást, a Schrammel-gyűjteményben a matematika és geometria világából villant fel érdekességeket Stipsicz András matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója.

Az Iseumban a bronzöntéssel ismerteti meg az érdeklődőket Bíró Csaba bronzöntő mester, továbbá ismét megnyílnak a látogatók előtt a Szombathelyi Levéltár raktárai és kutatóhelyiségei. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságának udvarán egy régi gőzmozdonyt állítottak ki, valamint a mozdonyvezetést is ki lehet próbálni szimulátoron.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe előzetes jelentkezés után rabomobillal lehet majd bejutni. Megtekinthető egy zárka, a börtönben elkobzott tiltott tárgyakból szervezett kiállítás, valamint részt vehetnek az érdeklődők például egy börtönkvízen is.

A Savaria Múzeum parkjában oldtimer kerékpárokkal tart bemutatót a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség, a múzeumban tárlatvezetéssel tekinthető meg két fotográfus, a Reismann testvérek hagyatékából rendezett, az idén áprilisban megnyílt időszaki kiállítás.

Ugyanitt este tíz órakor kezdődik Kiss Péter, a Savaria Múzeum főmuzeológusának vetített képes előadása, amelyből bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a római kori utak, hidak, mérföldkövek világába, megtudhatják, ki volt a közútkezelő, hogy zajlottak az útépítések, hogy néztek ki a városi, a vidéki és a távolsági utak, és ezeknek milyen emlékei maradtak fenn Szombathelyen és Magyarországon.

Szombathelyen a Múzeumok Éjszakájának több helyszínén kézműves foglalkozásokba kapcsolódhatnak be a látogatók, illetve lesznek gyermekek számára más múzeumpedagógiai programok is. A múzeumkertben este fél tíztől a Kellene Kis Kert zenekar ad koncertet.

A Múzeumok Éjszakájának teljes programkínálata itt böngészhető

Címlapkép (illusztráció): tűzugrás Szent Iván éjszakáján a Sóstói Múzeumfaluban egy korábbi évben. Fotó: Balázs Attila / MTI