A fővárosban és vidéken egyaránt találhatunk múzeumi programokat, amelyek óvodás kortól kínálnak lehetőséget az izgalmas kikapcsolódásra, valamint arra, hogy megszerettessük a tárlatok világát a gyerekekkel. Segítségül mi is összegyűjtöttünk párat.

 


395345_517880218226332_1437498039_n_600x398.png
Fotó: Mesemúzeum Facebook-oldala

Királylányok és királyfik lehetünk

Budapesten, a Döbrentei u. 15. szám alatt, a barokk és a modern, a mese és a valóság határán található a Mesemúzeum. Az intézmény feladatának tartja, hogy a korai évektől (3?4 éves kortól) ismeretekkel előkészítse és érzelmileg megalapozza az olvasástanulást és az irodalom befogadását, hatéves kortól pedig fejlessze a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket, valamint élményt adjon, és elkötelezze a látogatókat a klasszikus és a kortárs gyermekirodalom alkotásai mellett. A Magyar tündérmese világa című állandó kiállításban egy népmesei utat járhatnak be a kicsik, átkelhetnek az üveghegyen, találkozhatnak számtalan mesehőssel, és próbákat teljesítve eljuthatnak a ?felekirályságig?, ahol mindannyiukból királylányok és királyfik válhatnak.

 

A múzeumi fogadótér otthont ad színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek, de itt tartják a különböző drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásokat is. Számtalan foglalkozás várja őket, többek között: egy mesés, óriási társasjátékban részt vehetnek hét próbán, vagy ön- és társismereti órán mondhatják el, ki mit kíván, vagy megismerhetik a Mátyás-meséken keresztül a jó döntések fontosságát. Bekapcsolódhatnak műhelyekbe is, ilyen a gyermekpszichodráma, amelynek lényege, hogy két drámavezető segítségével a gyermekek kis csoportban egy mesét, történetet találnak ki, amelyet együtt el is játszanak. ?A szerepjáték élménye a gyermekekben felszabadulást, örömet okoz. A csoporttevékenység célja, hogy a gyermek képes legyen változatos szerepekbe beleélni magát, hogy megvalósítsa egyéniségének, személyiségének eddig rejtett lehetőségeit, dimenzióit, és segít a gyermekeknek az önállósodásban, függetlenedésben is? ? olvasható a múzeum oldalán.

http://www.mesemuzeum.hu/

 


10417812_1221535057860841_370204133774117551_n_600x337.png
Fotó: Mesemúzeum Facebook-oldala

Ahol a természet életre kell

A Magyar Természettudományi Múzeum óvodás kortól kezdve egészen a középiskolás korosztályig kínál múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Rovarlesen például a kisebbek beszélgetnek arról, van-e különbség lepke és pillangó között, kipróbálhatják, mire való a szarvasbogár rágója, hogyan hegedül a szöcske, valamint eljátsszák, miért táncolnak a méhek. Emellett betekinthetnek a korallzátonyok világába, kipróbálhatják, milyen volt az élet a jégkorszak idején, a mamutok uralma alatt, de találkozhatnak a dinoszauruszokkal is, megtudva, milyenek voltak valójában. Sőt nemcsak csontmásolatokat vehetnek kézbe, hanem néhány eredeti, 85 millió éves maradványt is. Melyik gyerek ne szeretne valódi dinoszaurusz-páncélelemet a kezében tartani? A nagyobbak pedig megismerkedhetnek az ember evolúciójával, szintén kézbe véve koponyákat, csontvázakat.

 

A Lovarda Földszintjén található a Természetbúvár-terem, amely hétvégenként a családok, az egyéni látogatók előtt is nyitva áll. Itt egészen más törvények uralkodnak, mint általában a kiállításokon. Szinte minden kézbe vehető, megérinthető, megszagolható. Ez olyan hely, ahol mindenki felfedezőnek érezheti magát. Sőt a múzeumban lehetőség nyílik arra is, hogy megtartsuk a gyermek szülinapi zsúrját egy foglalkozással is egybekötve.

 

A legnagyobbakat pedig ismeretterjesztő előadás-sorozat is várja. Az Őslénytani Estéken Főzy Istvánnal indulhatnak régi korok nyomába kézbe vehető kövületekkel és gyűjteménylátogatással.

http://nhmus.hu/hu

 

Mátyás király esküvője, francia divat és legyezőnyelv

A Nagytétényi Kastély az Iparművészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállításáról híres, amely Európában egyedülálló módon és gazdagságban mutatja be a bútorművesség kézműves korszakát. De a kastély nemcsak a felnőtteket várja, hanem a kicsiket is: tárlatvezetéssel egybekötött, játékos, az állandó és az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A legkisebbek énekkel, játékkal fedezhetik fel, milyen egy kastély. Jelmezbe öltözhetnek, és állatokat, titkokat kereshetnek a régi bútorokban.

 


10501813_808918469147785_7376048514492480709_n_600x480.png
Fotó: Nagytétényi Kastély Facebook-oldala

A nagyobbak fényt deríthetnek az intarziakészítés rejtélyeire, hallgathatnak régi muzsikát, játszhatnak grimasztükröt, és bekeretezhetik saját magukat. Sőt bepillanthatnak a régi idők mesterembereinek életébe is: ?tapasztald meg, a kis asztalos inasból hogyan lett céhlegény és hogyan vált belőle mester a régi Magyarországon. Fogd a tarisznyádat, s indulj utadra, hogy te is megismerd távoli országok kézműves remekeit. Ha nyitott szemmel jársz, a vándorút végére annyi tudást szerzel, hogyha elkészíted mestermunkádat, az asztalos céh is a soraiba fogad, és magad is mesterré válhatsz! A játékos időutazás során a gyerekek kézbe vehetik az asztalos mesterek által használt anyagokat, szerszámokat, díszítőtechnikákat? ? olvasható a kastély oldalán.

 

A legnagyobbak pedig megtudhatják, milyen volt királyunk, Mátyás és a nápolyi királylány, Beatrix esküvője. Kitalálhatják, mit rejthetett Beatrix kelengyeládája. Sőt ajándékot is vihetnek a királyi párnak. Az esküvő emlékére egy díszes kötésű Corvina is készül, amelyet az osztály emlékül hazavihet saját könyvtárába. A lányokat lenyűgözheti a rokokó stílus, a francia és a magyar divat bemutatása is. A foglalkozáson fény derül a korabeli öltözködési szokásokra és arra, ?ki hordta a nadrágot? a Rudnyánszky családban, ha ugyan hordtak nadrágot akkoriban. Sőt azt is kipróbálhatják a résztvevők, milyen legyezőnyelven beszélgetni, és hogyan szórakoztak a bálteremben a fiatalok.

http://www.imm.hu/hu/contents/kastelymuzped#top

 


10632655_739376246161383_8769322600898201770_n_600x398.png
Fotó: Hetedhét Játékmúzeum Facebook-oldala

Babák között

Hol máshol éreznék magukat igazán otthon a gyerekek, ha nem a játékok és a babák között? Székesfehérvár ad otthont a Hetedhét Játékmúzeumnak, amelyben számtalan régi baba, bababútor és játék emlékeztet a letűnt kor gyermekszobáira. Mivel játszottak 100 és 200 évvel ezelőtt a polgárok gyermekei? Miről árulkodnak az akkori babák és berendezések? A kiállításon újra gyermeknek érezhetjük magunkat. Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon és Európában is egyedülálló játékgyűjteménye a 18?19. századi polgári játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be.

http://www.deakgyujtemeny.hu/site_hh.cgi

 


img_2022_600x400.png
Fotó: Kőmives András

Zenéljünk együtt!

Kecskemét szívében vár a Leskowsky Hangszergyűjtemény, amely az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, a népi- és a kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében ? szó szerint, hiszen a hangszerek nemcsak a vitrinen keresztül tekinthetőek meg, hanem tárlatvezetéssel ki is lehet őket próbálni. A múzeumpedagógus dobszóval hívja a gyerekeket maga elé, majd rögtön át is adja a perui hangszert a bátor jelentkezőknek, hogy ők is kipróbálhassák magukat. Közben más népek különleges hangszerei is előkerülnek, a zenekar egyre többtagúvá válik, és a végén már minden diák kezében ott van egy csörgő, hogy bekapcsolódhasson az örömzenélésbe. A magyar nép mellett távoli kultúrák hangszerei is megszólalnak, a diákok pedig nem egy előadást hallgatnak végig, hanem minden egyes tárgyat kézbe vehetnek, minden húrt megpendíthetnek, és megismerhetik azt az élményt, amikor a kezükben tartott hangszer életre kel.

http://www.hangszergyujtemeny.hu/

 


img_5256_600x4001.png
Fotó: Kőmives András

Tenger hazánkban

Gondoltuk volna, hogy egy körülbelül hétmillió éves mocsáriciprus-erdő részlete köré épül egy múzeum? Bármennyire is hihetetlen, Miskolcon valami ilyesmi történt: a Pannon-tenger Múzeum falai a bükkábrányi leletegyüttes négy fatörzsét ölelik át. A Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tár a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeinek rendszeres gyűjtését, kutatását, megőrzését és bemutatását végzi, de mindemellett időt szán a gyerekekre és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra is. A fiatalok megismerkedhetnek a tengeri és a tavi élőlényekkel, kézbe vehetnek ásványokat, oldhatnak meg izgalmas rejtvényeket a kiállítással kapcsolatban, és lehetőségük nyílik arra, hogy maguk készítsenek festéket ásványokból, csak természetes anyagok felhasználásával.

http://pannontenger.hu/osszes-muzeumpedagogia/

 

 

Írta: Wéber Anikó