Múzeumot hoznak létre az olasz San Casciano dei Bagni toszkánai kisváros római kori termálfürdőjének romjai alatt tavaly novemberben felfedezett bronzszobrok számára.

Az olasz kulturális minisztérium egy 16. századi palota épületét jelölte ki a múzeum helyszínéül San Cascianóban. A tárca várakozásai szerint a páratlan leleteket bemutató múzeum vonzó idegenforgalmi célponttá válhat majd Toszkánában. Azt egyelőre nem közölték, hogy az új intézmény mikor nyithatja meg kapuit.

A mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban 2019-ben kezdődött el az ókori romok feltárása. Tavaly nyáron emberi testrészeket ábrázoló bronz szobrocskákra és több ezer pénzérmére, novemberben pedig 24, kiváló állapotban fennmaradt nagyobb bronzszoborra, köztük öt, csaknem egyméteres darabra, továbbá számos kisebb szobrocskára és rengeteg pénzérmére bukkantak a régészek, akik szerint az értékes lelet 2300 éves. Péntektől húsz San Cascianó-i szobrot állítanak ki a római Quirinale-palotában, az olasz köztársasági elnök székhelyén. A leleteket június 23. és július 25., majd szeptember 2. és október 29. között lehet megnézni.

Szakértők szerint a termálvíz konzerváló hatásának köszönhető, hogy a műremekek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn. A szobrok égetett agyag helyett bronzból készültek, ami arra utalhat, hogy magasan fejlett kultúrájú, elit települést díszíthettek. Nagy valószínűséggel helyi kézművesek munkáiról lehet szó. A szobrok egy melegvizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből kerültek elő, amelyet legalább a Kr. e. 3. században építhettek, és a Kr. u. 5. századig üzemelhetett. San Casciano dei Bagni termálvizei miatt ma is közkedvelt. A település restauráltatta fürdőit, amelyeket már a Mediciek is látogattak a 16. században.

San Casciano dei Bagni régészeti lelőhely. Fotó: Andreas Solaro / AFP