Múzeumpedagógiai nívódíjat kapott a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Tomory Lajos Múzeum, kilenc intézmény kapott Családbarát múzeum díjat, különdíjban négy múzeum részesült.

Meg kell becsülni a múzeumpedagógusok munkáját, fontos, hogy a szakemberek minden évben megkapják a visszacsatolást – hangsúlyozta Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár hétfőn a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón és az Múzeumok Őszi Fesztiváljának megnyitóján, amelyen négy múzeum vehetett át a Múzeumpedagógiai nívódíjat a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM).

A múzeumoknak napjainkban az alfa generáció egyre csökkenő figyelmét kell elnyerniük, az intézményeknek ehhez a feladathoz egyre inkább szolgáltatóvá kell válniuk – hangsúlyozta Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. Mint mondta, a múzeumpedagógusok odaadó, innovatív és lelkesítő munkát végeznek és nemcsak Magyarországon, de világban is meghatározó a tevékenységük. 

Az államtitkár szerint a nézőszámok azt mutatják, hogy a gyerekek és a családok szeretnek múzeumba járni. 

Mint fogalmazott, a magyar közgyűjtemények az identitásunkat meghatározó tárgyakat őriznek, az intézmények addig életképesek, amíg az új generációk újra és újra felfedezik ezeknek a tárgyaknak a jelentőségét. Vincze Máté emlékeztetett, hogy az Európa Tanács Kulturális útvonal elnevezésű szakmai fórumát jövőre Visegrádon rendezik meg, ahol téma lesz egyebek mellett az is, hogy miként lehet a jövő generáció számára átadni a kulturális önazonosságot.

Bernert Zsolt, az MTM főigazgatója kiemelte, hogy a legújabb felmérések szerint a mai gyerekek figyelmét mindössze 20 másodpercre lehet csak lekötni, ezek az eredmények felborították az eddigi pedagógiaelméletet és -gyakorlatot. A főigazgató szerint nehéz megszólítani a diákokat a tudománykommunikációval, de mint kiemelte, erről a témáról szólnak az évnyitóhoz kapcsolódó konferencia plenáris előadásai, délután pedig foglalkozásokat mutatnak be az érdeklődőknek.

Cseri Miklós, a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédében köszönetet mondott a KIM-nek, amely 30 millió forintos támogatással segítette az őszi fesztivál programjainak létrejöttét. A hétfőn kezdődő és november 12-ig tartó eseményen 127 múzeum részvételével mintegy 1400 program várja az érdeklődőket – mondta a főigazgató.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén a tudomány és technológia került a középpontjában, a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszálva.

Az országos évnyitón négy múzeum részesült Múzeumpedagógia nívódíjban, kilenc intézmény kapott Családbarát múzeum díjat, különdíjban négy múzeum részesült. A Múzeumpedagógiai életműdíjat Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa vehette át.

A Petőfi Irodalmi Múzeum A múzeum mindenkié című programjáért, a Ferenczy Múzeumi Centrum Beszélő tárgyak, beszédes arcok című programjáért, a Szépművészeti Múzeum Varázserejű egyiptomi istenek című komplex múzeumpedagógiai foglalkozásáért, a Tomory Lajos Múzeum pedig Mi leszel a végén? – Pályaorientációs társasjáték a múzeumban című programjáért kapta meg a nívódíjat. 

Az ICOM Magyarország különdíját a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt című programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kuny Domokos Múzeum Óvakodj a mammuttól! - (be) szabaduló játék című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Néprajzi Múzeum Inkluzív nap című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Pénzmúzeum Tinótól az aranypénzig - királyi gazdálkodás a középkori Magyarországon (I. Istvántól Mátyás királyig), illetve Élet a középkori koronás fők udvarában című programjai kapták meg. 

A Családbarát múzeum minősítést idén kilenc intézmény kapta meg: a Gödöllői Királyi Kastély, a Duna Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Tomory Lajos Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Soproni Múzeum, a Balatoni Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

Nyitókép: a Múzeumpedagógiai nívódíjjal kitüntetett intézmények képviselői a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a Magyar Természettudományi Múzeumban. Fotó: MTI/Soós Lajos