2023. március 3-án érkezett meg századik állomására a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítása. Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című tárlat a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából, 2022. szeptember 1-jén kezdte meg az országjárást, és Nagykőrösön fogadta harmincezredik látogatóját.

A busz októberben üdvözölte a tízezredik látogatót. Az útvonal folyamatosan alakul, nyárig többnyire a keleti országrészt és a határon túli településeket veszi célba.

„A kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás” – mondta el a Kultúra.hu-nak a busz indulása előtt Sóki Diána kurátor. Hozzátette: „A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott.”

Szintén a Petőfi-emlékév keretében, 2023. januártól indult útnak az „Átröpűlök hosszában hazámon” – Tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából című tárlat. A Petőfi-buszban berendezett tárlat koncepcióját adaptáló vándorkiállítás alternatív lehetőséget kínál a bicentenáriumi évforduló megünneplésére azon települések és intézmények számára, amelyek valamilyen okból nem tudják megnézni a Petőfi-buszt. A tárlat gerincét itt is tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers adja, a tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig –, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is.