Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo és Simon Márton tart exkluzív tárlatvezetést a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig. A tárlat november közepéig látható.

A magyar film 120 éves jubileumát a Nemzeti Filmintézet sokszínű programsorozattal ünnepli, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban a Nagylátószög című kiállítás, mely a magyar filmtörténet első nagy ívű bemutatása.

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. A film és a zene kapcsolata gazdag múltra tekint vissza, a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatók, a film zenéje a mai napig meghatározó része a filmélménynek. Köztudott, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek, a jó forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai. Elsősorban ezért kérték fel a Nemzeti Filmintézet munkatársai a kortárs zene és irodalom kiválóságait különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el, mutassák meg középiskolás diákoknak, hogy milyen filmélmények voltak rájuk nagy hatással és mit gondolnak a magyar filmről.

Az első tárlatvezetést Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta október 12-én nagy érdeklődés mellett, mintegy 50 résztvevőnek. „A művészetben a film és a zene kéz a kézben jár. Ahogy a képek érzéseket és pillanatokat fogalmaznak meg, úgy a zene ugyanezt teszi. A kettő együtt talán az egyik legkifinomultabb kifejezési formát hozza létre. Legyen szó nagyjátékfilmről vagy egy klipről, az egyikről eszünkbe jut a másik. Nagy utazás a Sose halunk megből, Kőbánya blues a Kopaszkutyából: ikonikus pillanatok a magyar zene és film kapcsolatából” – mondta Vitáris Iván, aki tárlatvezetésében a magyar film 120 évén keresztül ezt a szimbiózist járta körbe, valamint kitért a kifejezetten zenei filmekre is.

A további ingyenes tárlatvezetésekre ötfős középiskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők. A vezetéseket Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer, Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tartja.

A nyitókép Vitáris Iván tárlatvezetésén készült. Fotó: Molnár Anna