fbpx

Négy magyar tudós is bekerült a világ legidézettebb kutatói közé

Ismét közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar tudós is felkerült.

A listán szerepel a Semmelweis Egyetem két professzora is: Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, valamint Győrffy Balázs, az egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora.

Ferdinandy Péter és Győrffy Balázs olyan cikkek szerzői, amelyek szakterületükön belül a legidézettebb felső egy százalékba tartoznak.
Dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

Ferdinandy Péter 14 magasan idézett közleménnyel rendelkezik, és idén ötödször került fel a Highly Cited Researchers listára. 2014 és 2017 folyamán a farmakológia és toxikológia szakterületben szerepelt, míg 2020-ban, 2021-ben, valamint 2022-ben a több tudományterületet együttesen számba vevő úgynevezett cross-field kategóriában. Győrffy Balázs 13 sokat idézett publikációval rendelkezik, szintén a cross-field kategóriában.

A listán szerepel még Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus, az ELTE Pszichológiai Intézet egyetemi tanára és Szolnoki Attila fizikus, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadója, az MTA doktora. A statisztikus fizika szakterületének kutatója idén immár ötödször szerepel a listán, ezúttal a több tudományterületet együttesen számba vevő cross-field kategóriában. Demetrovics Zsolt első alkalommal szerepelt a listán 2022-ben a pszichiátria és a pszichológia területének legtöbbet idézett kutatói között.

A Web of Science 21 tudományterületet érintő kutatói listáján a tudósok mintegy egy ezreléke, összesen hétezer ember szerepel a világ minden tájáról.

A lista szerkesztői a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb (highly cited), legfeljebb 30 szerzőjű közleményeket vették alapul a rangsoroláshoz, vagyis azokat a publikációkat, amelyek a hivatkozások száma szerint szakterületükön bekerültek a legjobb egy százalékba. A teljes lista itt érhető el.

A tudományos világban az idézettség, vagyis a kutatásokon alapuló közleményekre történő hivatkozás jelenti a tudományos hatás mérőszámát. Minél jobban idézett egy szakterület, annál több, magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valakit megemlítsenek a rangsorban.

Nyitókép: dr. Győrffy Balázs, a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének vezetője. Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A rovat további cikkei