fbpx

Négy-szög – Optikai illúzió Veszprémben

Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna, Victor Vasarely kiállítása szombattól látható a veszprémi Dubniczay-palotában.

A kiállítás az optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek témakörét járja körül négy különböző szemszögből. Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész legújabb alkotásait építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok előzik meg. A különböző festett, geometrikus szerkezeteket, vonalhálókat megjelenítő üveglapok egymásra helyezésével jön létre az illúziókeltés a különleges perspektíva által.

Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzióval foglalkoznak, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik.

Mindhárom alkotó mesterének tekinti Victor Vasarelyt, az op-art leghíresebb képviselőjét, aki különböző geometrikus formákból hozta létre illuzionisztikus képeit, tereit, miközben nemcsak fekete-fehérrel, de rendkívül gazdag színskálával is dolgozott. Kinetikus műveiben az optikai törvényszerűségeket vizsgálta. A tárlat az optikai művészet mellett kapcsolódik az üveg nemzetközi évéhez, melyet 2022-ben ünneplünk.

A közel negyven üvegszobor, festmény és grafika remekül érzékelteti a különböző anyagokon megjelenő geometrikus kompozíciók esetében a néző mozgásának szerepét és fontosságát, melynek köszönhetően folyamatosan változik a látvány is. A tárlat június 25. és szeptember 11. között várja a látogatókat. A kurátor Dohnál Szonja galériavezető.

A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum, a Viltin Galéria és magángyűjtők közreműködésével, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre, és a Múzeumok éjszakája programsorozat részeként nyílik meg.

Nyitókép: Gáspár György Blackout II. című 2021-es műve. Képek forrása: Művészetek Háza Veszprém

A rovat további cikkei