Október 24-én folytatódik a Modern Art Orchestra Masterclass elnevezésű műhelykoncert-sorozata, melynek célja, hogy egyrészt új alkotókkal együttműködve szélesítse repertoárját, másrészt ismert vagy pályakezdő zeneszerzőknek a hangszerelésen és a próbafolyamaton keresztül gyakorlatot biztosítson.

A koncertsorozat 2019-ben indult az Artisjus támogatásával. Olyan szerzők jelentkezését várják, akiknek már van valamennyi gyakorlatuk ezen a téren. A pályázat kottáit vagy felvételeit a zenekar tekintélyes, zeneszerzésben és hangszerelésben gyakorlott tagjai bírálják el (Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Korb Attila), majd a kiválasztott műveket a zeneszerzővel közös próbákon mentorok közreműködésével dolgozzák ki. Ezek a szakmai érdeklődők, jövőbeli pályázók számára – egy mesteriskolához méltóan – nyitottak. A műhelymunka megkoronázása a nyilvános koncert.

A sorozat öv éve alatt elhangzottak többek között Hofecker Dániel, Vas Bence, Papp Mátyás és Florin Gorgos kompozíciói. Ebben az évadban négy szerző mutatkozhat be. A szlovák Sisa Michalidesová ismert, díjnyertes szerző és fuvolista. Több mint egy tucat albumot adott ki, lemezein többek között az amerikai Benita Gonzalez és Mark Hitfélid működnek közre. Színházi zeneszerzőként is ismert, Budapestre egy 17. századi tömeggyilkos, a méregkeverő Guiliana Tofana történetét megidéző, készülő művének témait hozza. Preiszner Miklós színházi mindenes, színész, rendező, író és zeneszerző, a Grand Guignol színtársulat alapítója, egy deep house együttesben is sokáig zenélt. A MAO-val Pulp szvit című, az amerikai ponyvaregények világát megidéző darabjának tételeit adják elő, amelyek egy nagyváros mindennapjainak hangulatát és zajait jelenítik meg.

Másodszor válogatták be a Masterclass programba Hegyi Tibor gitáros, klasszikus és jazz-zeneszerző műveit. Hegyi az egykori Fragment nevű kortárs kamaraegyüttes alapítója és szerzője, több zeneiskolában tanít és diák big bandet vezet. Ezúttal saját szerzeményei közé egy Monk-hangszerelést is beillesztett. A bőgős és zeneszerző-hangszerelő Csuhaj-Barna Tibor régóta alapember a magyar jazzben, a Konzi és a Jazztanszék tanára. Ugyan felbukkannak népzenei elemek és balkán ritmusok eddigi lemezein – főleg kisegyüttesekben hallható munkáiban is –, új darabja big band hangszerelésében ezúttal kimondottan ezeknek jut a főszerep.