Eredményt hirdettek az esztergomi Sándor-palota felújításának építészeti tervpályázatán. A város ikonikus épülete a MOL – Új Európa Alapítvány székhelyeként, valamint közösségi és kiállítótérként működik majd.

A műemléki örökséget tiszteletben tartó, a tervezési programban meghatározott, közösségi funkciót is ellátó épület létrehozására vártak építészeti javaslatokat. A meghívásos építészeti tervpályázatra nyolc érvényes pályamű érkezett, végül a Grafit Műterem Kft. és az ARCHI.DOC Kft. konzorciumának pályázatát részesítették első díjban. A pályázat lezárása után a felújítás tervezési szakasza következik.

A Sándor-palota csaknem negyed évszázada üresen áll, ami az épület állagának jelentős romlásához vezetett. A barokk kori műemléken legutóbb mintegy húsz éve végeztek felújítási, karbantartási munkákat. Az épületben az eredeti palota, illetve bérpalota funkció a II. világháború utáni államosításkor szűnt meg, ekkor alacsony igényszintű lakásokat alakítottak ki benne, amelyeket a rendszerváltásig használtak.


65ba71715ae026b1b5d596aa.jpg
Az esztergomi Sándor-palota látványterv

Miután az Alkotmánybíróság elhelyezése céljából kiürítették, a használaton kívüli épület állapota tovább romlott. A MOL – Új Európa Alapítvány azzal a céllal vásárolta meg, hogy az egykori barokk palota eleganciáját megtartva felújítsa, és a történeti örökséghez kortárs módon illeszkedő épületet hozzon létre, amelyben egy környezetét gazdagító intézmény kezdheti meg működését.

Fotók: a Grafit Műterem Kft. és az ARCHI.DOC Kft. konzorcium első díjas pályázatának látványtervei. Forrás: MOL – Új Európa Alapítvány