fbpx

Negyvenhat év után kapta vissza ellopott gitárját egy kanadai zenész

Negyvenhat év után Tokióban kapta vissza gitárját Randy Bachman kanadai rockzenész, a The Guess Who együttes egykori tagja, akitől 1976-ban egy torontói szállodából lopták el a hangszert.

Canadian guitarist and former member of Canadian rock groups The Guess Who and Bachman-Turner Overdrive, Randy Bachman (R), receives his original Gretsch 6120 Chet Atkins guitar from Japanese musician Takeshi (L) at a guitar exchange during a Canada-Japan Friendship Concert to coincide with Canada Day at the Canadian Embassy in Tokyo on July 1, 2022. - Bachman, who wrote the original "American Woman" with his band The Guess Who, was in Tokyo for the emotional handover on July 1 -- 46 years after his cherished orange Gretsch was snatched from a Toronto hotel. (Photo by Philip FONG / AFP)

„Megsemmisültem, amikor ellopták. Több millió példányban eladott dalokat írtam ezzel a gitárral, amely olyan volt, mint egy mágikus hangszer. Amikor eltűnt, odalett a mágia is” – mondta az AFP-nek a 78 éves rockzenész, miután pénteken Tokióban visszakapta hangszerét egy Takesi nevű gitárostól, aki legálisan vásárolta azt egy helyi hangszerboltban.

A kanadai zenész 19 évesen szeretett bele a Gretsch 6120 Chet Atkins narancsszínű gitárba, amelyet barátjával, Neil Young zenésszel együtt hosszú órákon át bámult egy winnipegi bolt kirakatában az 1960-as évek elején. Az ifjú és csóró Bachman a legalantasabb munkákat is elvállalta, hogy előteremtse a megvásárlásához szükséges 400 dollárt.

A zenekar turnéi során a gitáros mindig a szállodai vécéhez láncolta a gitárt, ha magára hagyta a hangszert, kivéve azt az egyetlen pillanatot 1976-ban, amikor csak rövid időre, a számla kifizetése miatt hagyta el a szállodai szobáját.

A fétisként szeretett hangszert a gitáros egy kanadai rajongója, William Long szerezte vissza, aki 2020-ban elkezdte átfésülni a világhálón fellelhető gitáros fotókat és videókat. Hosszas kutatás eredményeként a nyomok elvezették a tokiói zeneműbolthoz, majd egy 2019-ben a netre feltett videófelvételhez, amelyen Takesi játszik a boltban vásárolt gitáron.

A japán zenésszel való egyeztetés nyomán bebizonyosodott, hogy Takesi gitárja azonos azzal, amelyet évtizedekkel korábban a torontói szállodából loptak el. A tokiói zeneműbolt tulajdonosa egy régi hangszereket kínáló dallasi vásáron vette. Randy Bachmann felajánlott Takesinek egy ugyanolyan modellt, és cserébe visszakapta „ifjúkori nagy szerelmét”. A kanadai zenész szerint az, aki eddig birtokolta, ugyanúgy szerethette a gitárt, mint ő, mert semmiféle módosítást, javítást nem eszközölt rajta. A boldog végkifejlet megünneplésére a két zenész előadta a tokiói kanadai nagykövetségen az American Womant, a The Guess Who nagy slágerét, amelyet 1999-ben Lenny Kravitz is feldolgozott.

A nyitóképen Takesi és Randy Bachmann az átadó eseményen, Kanada tokiói nagykövetségén. Fotó: AFP/Philip Fong

A rovat további cikkei