fbpx

Neil Young kivonult a Spotify-ról egy oltásszkeptikus influenszer miatt

Eltávolították Neil Young zenéjét a Spotify-ról, miután az énekes-dalszerző kijelentette, nem járul hozzá, hogy dalait olyan platformon játsszák, amelyen Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer podcastjai is hallhatók.

Neil Young a héten levélben követelte menedzserétől és a Warner Music Group lemezkiadótól, távolítsák el zenéjét a Spotify-ról. „Azért teszem ezt, mert a Spotify valótlan információkat terjeszt az oltásokról – ezzel a halálát okozhatja azoknak, akik elhiszik ezeket a félrevezető információkat” – írta a honlapján Young.

A zenész szerdán köszönetet mondott a kiadónak, amiért kiállt mellette és döntése mellett, és erre bátorított más zenészeket is. A Spotify – a saját közlése szerint – azon dolgozik, hogy egyensúlyt teremtsen a hallgatók biztonsága és az alkotók szabadsága között, és részletes tartalomszabályozásának megfelelően több mint 200 ezer, koronavírussal kapcsolatos podcast epizódot eltávolított már. „Sajnáljuk Neil döntését, de reméljük, hamarosan visszatér” – írta közleményében a svéd cég.

 Joe Rogan a The Joe Rogan Experience című podcastsorozat házigazdája. A Spotify rendelkezik a műsor kizárólagos jogai felett, amely a platform legnépszerűbb programjává vált. Rogan heves vitákat váltott ki a járványról, a kormány járványkezeléséről és a vírus terjedését gátló vakcinákról alkotott nézeteivel. A hónap elején 270 tudós és egészségügyi szakember nyílt levélben követelte a Spotify-tól, hogy lépjen fel Rogan ellen, akit hazugságok terjesztésével vádolnak.

A komikus-műsorvezető nemrég meginterjúvolta Robert Malone-t. A fertőző betegséggel foglalkozó specialista az oltásellenes közösség „hőse”: kitiltották a Twitterről hamis információk terjesztéséért és amiatt, hogy azt terjeszti, emberek millióit hipnotizálták, ezért hiszik el, hogy a vakcinák képesek megelőzni súlyos betegségeket. A Spotify nem kommentálta Rogan műsorát.

Nyitókép: Neil Young. Fotó: AFP/Alice Chiche

A rovat további cikkei