Mitől zűrös a banda?

A nevünk nem arra utal, hogy egyenként zűrösek lennénk, hanem azért választottuk ezt, mert egy olyan nevet szerettünk volna adni a zenekarnak, amire felfigyelnek, semmiképpen sem átlagosat. A ?zűrösség? onnan ered, hogy a hegedűsünkkel volt egy Zor nevű triónk, ami bolgárul zűrt, zűrzavart jelent. Már akkor kitaláltuk, hogy de jó lenne összehozni egy Zűrös Bandát, és amikor eljött az idő, nem volt kérdés, mi legyen a nevünk.

 

A zenekar tagjai tapasztalt zenészek, más bandákban is játszanak, hogyan jöttetek össze?

Az egyik fele gyerekkori barátaimból áll, a másik részét meg úgy válogattam össze a balkáni zene művelői közül, hogy minél stílusosabbak legyenek. Nagyon fontos volt ez a dallamhangszerek megszólaltatói és az énekes kiválasztásánál is. Így került hozzánk Bede Péter szaxofonos, aki igazi kiválóság, Básits Branka énekesnő és Lang Jani hegedűs, akik ugyancsak mesterei a balkáni stílusoknak. Ezen kívül Boros Attila basszusgitáron, Kertész Ákos dobon és jómagam gitárokon játszom.

 

Mikor állt össze a zenekar? Hogyan sikerült az indulásotok?

Nagyon friss a zenekar, 2013 őszén álltunk össze. Az első évünk arról szólt, hogy önerőből csináljunk pár fotót, valamint három demószámot egy ismerős stúdiójában, hogy legyen mivel elindulni. Mivel a zenekar minden tagja játszott és játszik most is nagyon neves zenekarokban, így van kapcsolati tőkénk, amit ki is használtunk. Egy-két szervező barátomnál beajánlottam a zenekart, így jó rendezvényeken zenélhettünk. Persze nem volt tele a naptárunk, a Cseh Tamás Program és Török Feri mentorunk ebben is a segítségünkre lehet.

 

A dalaitok sajátok vagy feldolgozást készítetek?

A zenekarban található népzenész, jazz-zenész, vagy ezek keveréke, de mindenki valamilyen módon kötődik a népzenéhez. Egyelőre eredeti dallamokat dolgozunk fel, a stílust megtartva, a dallamot alapul véve, kíséretnek dob, basszusgitár és gitár szolgál. Nem hagyományőrzőként ápoljuk ezt a fajta zenét, ahol kell, ott kicsit belepiszkálunk, de nem drasztikusan. A lényeg, hogy a mi hangszereinkre és stílusunkra dolgozzuk át a népdalokat, instrumentális dallamokat.

 

Miből fakadhat az, hogy a magyar közönség ennyire nyitott a balkáni zenére?

Szerintem két összetevője van: elsősorban, mert közel vagyunk földrajzilag a Balkánhoz, másodszor ez egy divathullám is volt. A kilencvenes évek közepén bejöttek az olyan szerb filmek, mint az Underground, a Macskajaj, aztán meg elindult a Besh o?drom együttes, ők például elég sokat tettek energikus, lendületes, újító hozzáállásukkal, azért, hogy szélesebb körben is elterjedjen ez a zenei világ. Valaki nemrég megjegyezte nekem, hogy a balkáni zene leáldozóban van, de én nem hinném, hogy teljesen leáldozhat.

 

Most készítitek az első lemezeteket, mit lehet róla tudni?

Eredeti népdalok és táncdallamok feldolgozása lesz hallható az albumon, de nem ragaszkodunk ahhoz, hogy egy blokkon belül csak egy tájegységről származó dalok legyenek. Van olyan mezőségi népdalfeldolgozásunk, amibe raktunk egy bolgár instrumentális betétet, ami egyszerűen nagyon illett hozzá. Egy átlagos hallgató nem fogja észrevenni, ha keverjük a kultúrák zenéit, és ha működik, és komplex dolognak érezzük, akkor nem csinálunk belőle ügyet.

 

A Cseh Tamás Program miben fog a segítségetekre lenni?

Abból a pénzből egy jó indulási alapot lehet megteremteni, ami persze önmagában nem elég. Weboldalt, egy lemezt, sajtófotókat, videoklipeket készítünk, amik remek bemutatkozó anyagok lesznek, és lehet házalni velük különböző fórumokon. Természetesen ezek után kell az ismeretség is. Önerőből ezt úgy lehetne gyorsan véghezvinni, hogy egy ismerős stúdiójában felveszünk 3-4 számot, lefotózzuk egymást, és forgatunk egy alacsony költségvetésű amatőr videoklipecskét. A Cseh Tamás Program indulásnak nagyon jó, kedvezőbb körülményeket teremt.

 

A program nélkül szerinted mennyire nehéz elindulni Magyarországon?

Vagy vele, vagy nélküle éppen ugyanolyan nehéz elindulni. Rengeteg, mindenféle műfajban játszó zenekar van, nagyon sok a fiatal, akik a fiatalos lendületükkel, és azzal, hogy jobban képben vannak a design és az image megalkotásával, valamint az aktuális trendekkel, keményebb versenyhelyzetet teremtenek. De ez így van jól. Szerintem amúgy nem azon múlik, hogy ki milyen zenét játszik, és ki milyen képzett zenész, hanem javarészt az ismeretségen múlik minden.

 

Szerinted nektek mennyire sikerül majd meglovagolni a balkáni zene trendjét?

Az a cél, hogy minél több helyen bemutatkozhassunk, aztán az emberek eldöntik, hogy tetszik-e nekik, vagy sem. Olyan fórumokat célzunk meg, ahol biztosan van közönsége a zenénknek, gasztro-, világzene-, népzenefesztiválok, klubok. Nem mellesleg, ha minden jól megy, megrendezzük idén a II. Zűrös fesztiválunkat is Szigetcsépen.

Fotó: Németh Anna

Bodor Máté