fbpx

Némafilmhez filmzenét!

Régi magyar némafilmek zenei aláfestésére hirdet pályázatot a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet.

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot az idén harmincadik jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztivál és a százhúsz éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet. 

A pályázatot 2020-ban hirdették meg először, azzal a céllal, hogy régi magyar némafilmek hazai zeneszerzők alkotásai által új életre kelhessenek, és különleges hangulatú élőzenés filmvetítéseken a közönséghez is közelebb kerüljenek. A tavalyi filmzeneírói pályázaton három nyertest választott a szakmai zsűri: Szabó Ádám Az utolsó éjszaka, Lelkes Botond és Őri Kiss Botond az Egy fiúnak a fele című némafilmekhez szereztek új zenét, alkotásaikat a Művészetek Völgye mozijában adták elő. 

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója szerint „a némafilmek világa lenyűgöző, egyfajta kortörténeti dokumentum minden alkotás. Visszarepülhetünk velük a száz évvel ezelőtti Magyarországra, akkori színészeket csodálhatunk korabeli tájakon. A felvételek zenei aláfestés nélkül állnak rendelkezésünkre, de annak idején a mozikban zongorakísérettel vagy zenekarral mutatták be őket. Azt a hangulatot szeretnénk megidézni és közben megtalálni a tökéletes filmzenéket, hogy ezáltal új lendületet kaphassanak a filmtörténeti szempontból is fontos alkotások.”

A filmek a zeneművekkel a Művészetek Völgyében, közönség előtt forrnak össze, és találnak végleg egymásra.

2021-ben három izgalmas magyar némafilm vár arra, hogy valaki megálmodja hozzájuk a tökéletes filmzenét. Pályázni a filmek öt-ötperces részleteire írt zeneművel lehet. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, filmenként két, összesen hat alkotást juttatnak tovább a döntőbe. A döntősök, azaz a legjobbnak ítélt hat alkotás kap lehetőséget arra, hogy a teljes filmek zenéjét megalkossa, és filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében előadja a jubileumi Művészetek Völgye Fesztiválon. A végső nyertesek az előadás mellett pénzjutalomban részesülnek, és további fellépési lehetőséget kapnak a szervezőktől.

Forrás és fotó: Művészetek Völgye

A rovat további cikkei