Újabb két évre Németh Alajost választotta elnökének az Artisjus. A dalszerző-előadó, aki másodszor lesz a szerzői egyesület vezetője, sürgeti a jogdíjak inflációs értékkövetését.

A zenészt szerdán kétéves ciklusra erősítették meg pozíciójában az egyesület vezetőségének tagjai. „Az elmúlt években számos akadályt kellett átlépnünk ahhoz, hogy a jogdíjak beszedése és felosztása gördülékenyen menjen, és ez mindig sikerült. Most a legnagyobb kihívás az infláció, illetve az, hogy a jogdíjak értéke kövesse az inflációt” – mondta Németh Alajos. Az elnök szerint a jogdíjak tarifaemelése elengedhetetlen. Hozzátette: ha nem tartanának lépést az inflációval, több tízezer művész létfenntartása kerülne veszélybe.

Az Artisjusban 2023 decemberében tartották a választásokat, ahol az egyesület tagjai – szerzők és zeneműkiadók – megválasztották új tisztségviselőiket a következő négyéves időszakra. Az Artisjus vezetősége is megújult, a küldöttgyűlés január 12-én szavazta meg a tagjait. Az egyesület vezetőségének teljes névsora a 2024–2028-as időszakra: Németh Alajos, Bíró Zsolt, Szabó Ágnes, Szabó Áron (könnyűzene); Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Madarász Iván, Tihanyi László (klasszikus zene); Serfőző Simon (irodalom), Universal Music (zeneműkiadó, képviseli Mózes-Szitha Tünde).

Németh Alajos a 15. elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté és Madarász Iván töltötte be előtte.

A zenész 1956-ban született, hangszeres tanulmányait hétévesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett.

1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-ben alapította meg társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram- és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

Fotó: MTVA / Zih Zsolt