Az Eötvös10 Művelődési Ház idén nyáron is megrendezi a Nemzetek Fesztiválját, a nemzetek közötti barátságot erősítő népszerű programsorozatát a Hunyadi téren. A sorozat június 29-i alkalmán Lengyelországé lesz a főszerep. A rendezvény szervezésébe a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, a Lengyel Intézet és a LOT Lengyel Légitársaság is becsatlakozott.

Krakkói perecet is kóstolhatunk
Krakkói perecet is kóstolhatunk

A Lengyel Intézet jóvoltából délután három és hat óra között családi workshop keretében a lengyel mítoszok különleges világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az ország több régiójában megjelennek az alvó lovagok – hol egy különleges hegyi formációban felismerhető, fekvő alakot neveznek így, hol pedig várkastélyok vagy erődök legendáiban bukkannak fel a harcosok, akik álmukból felkelve bármikor készen állnak a hazát szolgálni.

A programok között szerepel továbbá kedvcsináló lengyel kocsmakörkép a Kocsmaturistával, beszélgetés Lengyelország természeti és városi vonzerejéről Bárány Róbert filmessel, az UNESCO lengyelországi világörökségi helyszíneit bemutató fotókiállítás, felolvasás, de kitelepül Budapest lengyel sörözője, a Kispolszki is.

Este hét órakor színpadra lép a Moon Hoax. A lengyel jazz-zenekar neve a holdra szállás valótlanságára utal, azt az álláspontot hordozva, hogy a történelmi pillanat valójában nem történt meg, és minden hozzá fűződő dokumentáció, hang- és képanyag egy erre a célra felállított stúdióban jött létre. Az együttes zenéje lírikus narráció lendületes ritmusszekcióval, amelyben az elektronikus szintetizátoros hangzás összekapcsolódik a szabad improvizációval.

Kilenc órától a Hidegháború című lengyel filmet vetítik, amely rendezője az Oscar- és BAFTA-díjas Paweł Pawlikowski. A Hunyadi téri kertmozi keretében vetített dráma számos fesztiváldíjat zsebelt be – többek között a 2018-as cannes-i fesztiválon a legjobb rendezésnek járó elismerést –, emellett öt Európai Filmdíjat kapott.

A felsoroltak mellett a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet révén találkozhatunk Kis-Lengyelország képviselőivel is, a Krakkói Perecmúzeum gyerekprogramjával, illetve megismerhetjük Tarnów városát kóstolók, játékok és brosúrák segítségével.

A fesztivál ingyenes. Részletes program és további információ itt.