A középkori kincs a 11–12. századból származik, és őrzi a kereszténység előtti Lengyelország motívumrendszerét.

A krakkói Wawel. Fotó: Shutterstock / Mazur Travel
A krakkói Wawel. Fotó: Shutterstock / Mazur Travel

Ritka, hogy ilyen díszes, figurális ékszerre bukkanjanak Krakkóban – számol be a Notes from Poland alapján a National Geographic. A Wawel-dombon található királyi palota pinceszintjében bukkantak rá, ehhez hasonlót még sosem fedeztek fel Lengyelországban.

Az ékszert két, ellentétes irányba néző arc díszíti. A kora középkorból származó aranygyűrűk többnyire dísztelenek, esetleg geometrikus mintával díszítettek. Jerzy Trzebiński, a kastélymúzeum munkatársa elmondta, ez az egyetlen kora középkori, lengyelországi gyűrű, amelyen bármiféle figurális dekoráció látható.

A kutató szerint a lelet nem hordoz keresztény motívumokat, habár a régióban a vallás már a 10. században jelen volt. A két arc inkább Janusra utalhat, a római mitológia kétarcú istenére. Feltehetőleg a Piast-dinasztiához tartozik az ékszer, amely a 9–14. századi független Lengyelország első uralkodóházának elitje volt.

A tárgy a Dán-toronyból került elő. A torony VII. Erik dán királyról kapta a nevét, aki 1424-ben azért utazott Krakkóba, hogy részt vegyen Holszański Zsófia koronázásán, aki I. Ulászló királyunk édesanyja volt.

A tornyot a 14–15. században alakították ki egy korábbi épületrészből. A térség már a királyi palota felépítése, vagyis a 11. század előtt is fontos hatalmi központ volt.