Nemzeti emlékezetpedagógiai program címmel új projektet indított a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri); a kezdeményezés fókuszában a nemzeti emlékezethez és örökséghez való kapcsolódás áll, célja a fiatalok magyarságtudatának, nemzeti identitásának erősítése.

A keddi budapesti sajtótájékoztatón Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kiemelte: az értékválsággal terhelt világban a magyarság megmaradásának egyik legfontosabb záloga a nemzeti identitás megerősítése, melyhez ez az új program is hozzájárul.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, hogy a program a 12–18 éves fiataloknak szól, a projekt tesztfázisában mintegy 200 iskola vesz részt. A főigazgató hozzátette, hogy a projekt első körében öt nemzeti és történelmi emlékhelyet – a Kossuth teret, az esztergomi Várhegyet és Vízivárost, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet, a Gödöllői Királyi Kastélyt, valamint a komáromi erődrendszert – kereshetnek fel a diákok.

Az iskolai csoportok helyszínre jutását ingyenesen biztosítja a MÁV, később pedig a Volán is – tette hozzá. A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a „Jöjj el, lásd meg, éld át!” mottót viselő projektre mindenféle iskolatípusból várják a tanulókat és a pedagógusokat. A program során szeretnék a történelmi hősöket, példaképeket közelebb vinni a fiatalokhoz úgy, hogy az adott kort kreatívan, élményszerűen mutatják be számukra.

Az első öt helyszínre az iskolai felkészülés, a helyszíni forgatókönyvek és az utólagos feldolgozás módszertanát a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete dolgozta ki. Közölték, hogy a foglalkozások november 15-ig zajlanak, majd november 30-ig küldhetik el az iskolák beszámolójukat. December 1-jén szervezik meg a II. Nemzeti Emlékezetpedagógiai Konferenciát, amelyen a szakmai partnerek értékelik a programot. December közepétől kezdődik a további 40-45 emlékhelyre illesztendő módszertani keretprogram, majd 2023 tavaszán az országos Nemzeti emlékezetpedagógiai program kidolgozása.

A programban együttműködő szervezetek a Nemzeti Örökség Intézete, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkársága, a Klebelsberg Központ, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a történelmi egyházak intézményfenntartó szervezetei, valamint a Történelemtanárok Szakmai Egyesülete.

Nyitókép: a Nemzeti emlékezetpedagógiai program első csoportja, a Gödöllői Református Líceum diákjai az Esztergomi Vármúzeumban. Forrás: Nemzeti Örökség Intézete