A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében jelent meg a Nemzeti évfordulóink legújabb kötete. A kiadvány a 2021-es év legjelentősebb magyar vonatkozású évfordulóit tartalmazza.

A frissen megjelent Nemzeti évfordulóink előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A kiadvány a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású jelentős évfordulókat tárgyal, mint például Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének századik, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés századik vagy épp a Magyar Távirati Iroda és az LGT zenekar megalakulásának századik és ötvenedik évfordulója. Az online formában elérhető katalógus különlegessége, hogy a klasszikus születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat, úgymint Mindszenthy József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei.

Az e-kiadvány illusztrátora, Csuth Péter beszélt részletesen a vizuális koncepcióról: „Az illusztrációk elkészítésénél két fő szempontot tartottam szem előtt: szerettem volna olyan változatos grafikákat készíteni, amelyek a fiatalabb közönséget is megszólítják. Az alkotókkal közösen a montázstechnika mellett döntöttünk, így egy-egy illusztráción belül az adott emberre jellemző kor és művészeti ág is meg tudott jelenni. A képek alapja legtöbb esetben egy grafikai elemekkel is díszített portré, amelyet körülvesz egy rá jellemző ikonikus tárgy, szöveg vagy dátum. Az illusztrációkon gyakran feltűnnek korabeli újságcikkrészletek, kéziratok és papírtextúrák is.”

A Nemzeti évfordulóink 2021 szerkesztőbizottságának tagjai Gazda István igazgató (Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet), Kecskeméti Gábor igazgató (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet), Mikó Árpád tudományos főmunkatárs (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet), valamint Ujváry Gábor intézetvezető (Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár). Az előzetes adatgyűjtést Németh Tibor, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője végezte.

A Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási segédanyagként eljuttatja a kiadványt a pedagógusszervezeteknek, valamint Magyarország külképviseleteire, külföldi kulturális intézeteibe, a hungarológiai képzések és magyar nyelvi lektorátusok tanárainak is.

A kiadvány elérhető a PIM
Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén
és az issuu.com platformon.

Nyitókép: a könyv borítója. Forrás: issuu.com