A brit parlament épülete mellé tervezett emlékmű 23 bronzszoborból és egy föld alatt kialakítandó tudásközpontból áll a Victoria Tower Gardensben. Az építési munkálatok még idén elkezdődnek.

Az emlékmű építésének tervét már 2016-ban bejelentettek, de a kiválasztott helyszínt viták övezték. A terv ellenzői azzal érveltek, hogy az emlékmű létrehozásával egy értékes zöldterületet távolítanak el a brit főváros szívéből.

A múlt évben tartott közmeghallgatások nyomán a kormány közölte, hogy a helyszín előnyei fontosabbak, mint egy zöldterület mérsékelt vesztesége.

A százmillió font költségvetésű emlékművet David Adjaye és Ron Arad tervezte, várhatóan 2024-ben fog megnyílni a látogatók előtt.

Ez lesz a holokauszt idején meggyilkolt zsidókra és a náci üldözés más áldozataira való emlékezés központja, és egyben helyet biztosít az elmélkedésre más népirtásokról, mint a kambodzsai, a ruandai, a boszniai vagy a darfúri.

Marie van der Zyl, a brit zsidóság legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies of British Jews elnöke szerint páratlanul erős üzenete van annak, hogy a holokauszt-emlékmű közvetlenül a brit demokrácia központja mellett kap helyet.

Nyitókép forrása: Ron Arad Architects/Adjaye Associates