Papp Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmadéves hallgatója Too close to the Sun című kvintettjének magyarországi bemutatója december 4-én lesz a Zeneakadémia Solti Termében a Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös koncertjén.

A fiatal zeneszerző ezzel a zongoraötösével első helyezést ért el a vilniusi III. Eduardas Balsys Zeneszerzőverseny junior kategóriájában. A kétévente megrendezett nemzetközi versenyen a junior kategóriában 21 év alatti zeneszerzőktől vártak zongorás trióra, vonósnégyesre, zongoraötösre, vegyes kamaraegyüttesre, kórusra, illetve vonószenekarra írott műveket, amelyeket öttagú zsűri bírált el.

A rendezvény holnapja szerint a verseny felnőtt és junior kategóriájában csaknem 50 pályamű érkezett 17 országból. A döntőbe jutott darabok ősbemutatójára november 18-án került sor a vilniusi Palace of the Grand Dukes of Lithuaniában megrendezett koncerten, amely része volt a Vilnius alapításának 700 éves évfordulójára rendezett eseménysorozatnak.

Junior kategóriában a második Ethan Resik (Egyesült Államok) lett, a harmadik helyezést pedig Fabian Leung (Egyesült Államok) érte el. A felnőtt kategóriában az első helyezett Jekabs Bernats (Lettország), a második helyezett Csengcsen Vang (Kína), a harmadik helyezett pedig Wenyinan He (Ausztria) lett.

Nyitókép: Papp Mátyás. Fotó: Szalontai Zoltán