fbpx

Nemzetközi építészeti fődíjat nyert a soproni Csík Ferenc uszodával a KÖZTI

BigSEE Architecture nemzetközi nagydíját rekreáció és sport kategóriában a Középülettervező (KÖZTI) Zrt. nyerte el a soproni Csík Ferenc uszodával, emellett az építésziroda további három projektjéért is elismerést kapott.

A BigSEE Architecture Awards díjátadója május 19-én volt Ljubljanában. A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resortért, a soproni parkolóházért, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválásért is elismerést kapott.

Az előző években a White House irodaház, a BudaPart Otthonok D épülete, valamint a V.30 Belvárosi Sportközpont is kategóriagyőztes lett a nemzetközi megmérettetésen. A soproni uszoda tervezésénél fontos szempont volt, hogy megfelelően illeszkedjen a Lővérek zöld környezetébe, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva szabadon a strand számára. A Tompos Csaba vezetésével tervezett uszoda medencecsarnoka a nagy üvegfelületek révén közvetlen vizuális kapcsolatban van a környező zöldfelülettel.

Az uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, egy 25 méter széles és 25 méter hosszú kismedencét, valamint egy melegítő- és egy tanmedencét is kialakítottak a kiszolgáló helyiségek mellett. A komplexum nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas.

A KÖZTI-nél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Kossuth tér rekonstrukcióját, a Puskás Arénát, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B móló épületét is. 

A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri értékelésében fontos szempont az innováció, az intelligens tervezés és az eredetiség, a fenntarthatóság, a társadalmi tudatosság, valamint a funkcionalitás is.

Fotó: KÖZTI / Bujnovszky Tamás

A rovat további cikkei