Szombaton, október 31-én kezdődik a 33. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt szigorú szabályok betartásával rendeznek meg.

A november 9-éig zajló filmmustra Tokiói premier elnevezésű válogatásában 32 filmet vetítenek debütáló és veterán rendezőktől. Számos online közönségtalálkozót is tartanak az alkotók részvételével.

A premierválogatásban tíz japán, 12 más ázsiai országból származó film és tíz, a világ más tájáról érkezett produkció szerepel.

A filmfesztivál Take Maszaharu Underdog című bokszfilmjének premierjével nyílik meg. A zárófilm is japán produkció lesz: Hasimoto Hadzsime életrajzi filmje, amely a leghíresebb japán ukijo-e festőművészről, Hokuszai Kacusikáról szól.

A fesztivál nemzetközi kitekintésében egyebek mellett a Velencei Filmfesztiválon díjazott Nomadland, Andrej Koncsalovszkij Dear Comrades! című történelmi drámája, Mohamed Raszulof Nincs gonosz című filmje és Gianfranco Rosi Notturno című közel-keleti háborús dokumentumfilmje is látható majd.

Műsorra tűzik Fukada Kodzsi japán filmrendező több alkotását, köztük legutóbbi, The Real Thing című képregényfilmjét, amelyet a cannes-i versenyprogramba is beválogattak.

Fukada a napokban külföldi tudósítók előtt arról beszélt, hogy a japán független filmesek nincsenek könnyű helyzetben a nemzetközi porondon. A japán kormány csekély mértékben támogatja az ágazatot, a japán mozik műsora pedig erősen függ a nagy filmstúdióktól, amelyek elsősorban a kasszasikerekre pályáznak. Ehhez képest Dél-Koreában vagy Franciaországban a jegybevételek egy részével a független filmgyártást támogatják – hangoztatta a rendező.

Nyitókép: Take Maszaharu Underdog