A Tompa Gábor rendezte előadás egyúttal tisztelgés Samuel Beckett előtt. A négynyelvű – magyar, román, szlovén és angol – produkció az Európai Színházi Unió Katasztrófa nevű projektjének részeként jött létre.

Tompa Gábor elmondta, hogy ebben a projektben összesen 16 európai színház dolgozik hét koprodukción. A lényege az, hogy visszatérjenek a színház antik alapjaihoz úgy, hogy azt a mához igazítsák. Ebbe illeszkedik a Kolozsváron összeállított produkció is, amely egyfajta elmélkedés az értelmiség helyzetéről a 21. században, arról, hogy a digitalizáció, a közösségi média korában, amikor könnyű manipulálni, álhíreket terjeszteni, az értelmiség feladata az objektivitás megőrzése, a tudás továbbadása, ahogyan Prométheusz is megosztotta az emberekkel a tüzet.

Az előadás szövege Tompa Gábor és Kali Ágnes közös munkájának eredményeként született meg. Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című drámája jelentette a kiindulópontot. Mint elhangzott, igencsak nehéz szöveg, mivel se magyarul, se románul, se szlovénul nincs a drámának modern fordítása, ezért a darab Samuel Beckett Katasztrófa című művének feldolgozásával egészült ki.

Fotó: Biró István

A produkció a pénteki kolozsvári bemutató és további előadások után körútra indul, októberben Ljubljanában mutatják be, majd visszatérve Kolozsvárra az Interferenciák fesztiválon lesz látható, év végén Konstancán viszik színre, majd 2023 januárjában Portóban mutatják be.

Igor Somobor, a szlovén színház igazgatója kiemelte, hogy amikor a darabot kiválasztották, még nem zajlott a közelben háború, de így fontos kiemelni Prométheusz története kapcsán a szeretetet, hiszen szeretetből adja az embereknek a tüzet.

Erwin Simsensohn, a konstancai színház igazgatója megköszönte, hogy Tompa Gábor az általa vezetett teátrumot választotta a munkára, kiemelve, hogy a kolozsvári színház a romániai és az európai színházak körében is etalon. Hangsúlyozta: fontos tapasztalat és élmény volt a közös munka, amelynek során a három társulat különböző közegből érkező művészei közösen alkottak.

Nyitókép forrása: Kolozsvári Állami Magyar Színház