A fesztiválon a nemzetközileg elismert külföldi vonósnégyesek mellett kiváló, fiatal magyar zenészek is részt vesznek.

„Magas érzelmi intelligencia” és „páratlan technikai teljesítmény” – ilyen és ehhez hasonló nemzetközi kritikákkal illették a koncerteken fellépő kvartetek művészetét. Az elmúlt évekhez hasonlóan három, többszörös világverseny-győztes érkezik Eszterházára.

Meccore String Quartet
Fotó: Arkadiusz Berbecki

A német Schumann Quartett, a lengyel Meccorre String Quartet és az angol Doric Quartet sok év után tér vissza a vonósnégyes bölcsőjének számító kastélyegyüttesbe.

Doric Quartet
Fotó: George Garnier

A fiatal, magyar együtteseket az idén Végh Sándor-ösztöndíjjal kitüntetett Quartetto Speranza és Szigeti-vonósnégyes képviseli.

Quartetto Speranza
Fotó: Pintér Balázs
A háromnapos fesztiválon Haydn, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Schumann és Debussy klasszikus remekművei mellett felhangzik két csodálatos ritkaság is Leos Janáček és Krisztof Penderecki tollából.
Szigeti vonósnegyes
Fotó: Bezsenyi Zsolt

A fesztiválnak egyedülálló rangot ad, hogy a műfaj atyja, Joseph Haydn 1766-tól 1790-ig Esterházy „Fényes” Miklós herceg eszterházai rezidenciáján alkotott az év legnagyobb részében. Itt forrt ki a műfaj, és innen indult mára 250 éves hódító útjára. A koncerteknek a kiváló akusztikájú, a legkiválóbb műemlék-helyreállításokat értékelő ICOMOS-díjjal kitüntetett fertődi marionettszínház ad otthont.

A koncertsorozatra a jegyek már kaphatók.

Részletes program itt.

A nyitóképen a Schumann Quartet. Fotó: Kaupo Kikkas. Forrás: Eszterháza Fesztiválközpont