fbpx

Nemzetközi színházi fesztivál magyar részvétellel Pozsonyban

Magyar a Holdon

(MTI) – Az immár negyedik alkalommal megrendezett fesztivált a névadó Astorka színház cseh partnerszínháza, a prágai Svandovo divadlo na Smíchove nyitotta vasárnap Nyikolaj Koljada Tyúkok című darabjával, amely bonyolult házastársi és szerelmi kapcsolatokat boncolgat groteszk felhanggal.

 
Szerdán a tatabányai Jászai Mari Színház és a szombathelyi Kamara Savaria Stúdió előadásában tekinthető meg Tasnádi István Magyar a Holdon című vígjátéka, egy a magyar társadalom görbe tükrét egy holdraszálláson keresztül bemutató szatíra. A darabot Árkosi Árpád rendezte, előadói Csákányi Eszter, Mucsi Zoltán és Scherer Péter.
 
 A nemzetközi fesztivált pénteken az észt-svájci koprodukcióban készült Kalevipoeg című „cooleposz” zárja. A VAT Teatre és a Markus Zohner Theater Compagnie’s fiatal színművészei az észt nemzeti eposzt dolgozták fel finom humorral.
 
Az Astorka Színház a Csehország 1968-as szovjet vezetésű katonai megszállása következtében megszűnt pozsonyi Divadlo Na Korze hagyományainak követője: a teátrumban erős és sajátos rendezői értelmezésekben állítanak színre klasszikus, illetve kortárs darabokat.

A rovat további cikkei