A független zeneipari szereplők legnagyobb nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a Merlin elnökségi tagjának kérték fel Sebestény-Gallasz Enikőt, a WMMD ügyvezető-tulajdonosát. Magyar zenei szakembert korábban még sosem ért hasonló megtiszteltetés.

A MERLIN 15 éve a független zeneipari szereplők licenszpartnere. A világ 70 országából kerülnek ki tagjaik – független lemezkiadóktól a forgalmazókig, az előadóművészeket menedzselő cégektől az egyéb jogtulajdonosokig –, a hangfelvételek globális piacának 15%-át képviselik. A nonprofit szervezet segít abban, hogy a függetlenek is hozzáférjenek minden olyan eszközhöz és lehetőséghez, amelyhez korábban csak a major kiadók tudtak. Tagjaik a lehető legelőnyösebb dealek mellett, első kézből értesülhetnek a legfontosabb digitális zenei platformok fejlesztéseiről, részt vehetnek a bétatesztekben, és megkapják azt a magas fokú szakmai támogatást, amely segítségével világszerte versenyképessé válhatnak.

A WMMusicDistribution az elmúlt 16 évben szinte a semmiből küzdötte fel magát a hazai zeneterjesztés piacvezetőjévé. A WMMD fő profilja, hogy előadókat segítsen abban, hogy dalaik elérhetővé váljanak minden ismert digitális zenei szolgáltatásban – a cég extra szolgáltatásaival (teljes körű kommunikációs támogatás, jogdíjkezelés, saját finanszírozású marketingkampányok) és kísérleti projektjeivel (Music Mentál, TGE zenész delegáció) a hazai zenészek első számú szakmai partnerévé vált.

A cég ügyvezető-tulajdonosa, Sebestény-Gallasz Enikő több mint 15 éve még a Universal Music Hungary kötelékeiben gyakornokként kezdte zeneipari pályafutását, ahol alig két év után a Digital & New Business üzletág vezetője lett. 2011-től dolgozik a WMMD alapító-tulajdonosával, Gál Róberttel, 2013 óta a cég ügyvezetője. 2023 augusztusától a MAHASZ, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Felügyelőbizottságának tagja.

A WMMD évek óta aktívan jelen van a nemzetközi színtéren. Sebestyén-Gallasz Enikő minden fontos iparági eseményen részt vesz. 2022-ben meghívott előadója volt a New York-i A2IM Indie Week konferencia Monetizing & maneuvering music rights in Europe című paneljének. Idén nyáron a barcelonai Future Music Forumon jelent meg a cég a The distribution contribution – Improving the ways distro helps artists’ című beszélgetésen.

A WMMD 2018 óta a Merlin tagja, ahogy Sebestény-Gallasz Enikő fogalmaz, nem is volt kérdés, hogy ez miért fontos számukra. „A cég megalakulása óta az a legfontosabb törekvésünk, hogy az általunk képviselt partnerek számára a legjobb feltételeket biztosítsuk, a kiadványaikból a lehető legtöbbet hozzuk ki közösen. Ennek érdekében aktív szereplői vagyunk a nemzetközi szakmai életnek is, az évek során egy kiterjedt kapcsolati hálót sikerült kiépítenünk. A Merlin-tagság előnyeit az elmúlt két évben egyre inkább sikerült kihasználni.”

Mint mesélte, meglepődött a felkérésen, bár nem érte váratlanul: „Már tavaly elkezdődött erről egy beszélgetés, a vezetőségből többen is megkerestek, hogy szeretnék, ha én is csatlakoznék a boardhoz. Nagyon megtisztelő, hogy többen is érdemesnek tartanak arra, hogy a csapat tagja legyek – végül azért fogadtam el a felkérést, mert úgy érzem, elnökségi tagként még nagyobb rálátásom lehet az aktuális zeneipari trendekre és azokra a lehetőségekre, amiket a partnereinknek elérhetővé szeretnénk tenni.”

A Merlin elnöksége 16 tagból áll, ennek tisztújítása esedékes most – Sebestény-Gallasz Enikő az egyedüli magyar jelölt. Az új boardot a szervezet tagjai szavazzák meg, év végéig áll össze az új elnökség, amelynek tagjai a következői két évben meghatározzák a szervezet stratégiáját.