Az év ifjú mestere címet ifj. Slíz Róbert harangöntő kapta. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az alkotó 1997-ben született Rozsnyón, 18 évesen készítette el az első harangját. Jelenleg 30 darabnál tart, amelyek közül 41 kilogrammos a legnagyobb. Ezek megtalálhatók Szlovákiában Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban is.

Az év mestere címet Négyes Tímea székkötő kapta. Négyes Tímea 1969-ben született, Baranya megyében él. A székfonásokhoz hagyományos alapanyagokat használ, elsősorban a háromélű sást, csuhét és gyékényt. Munkái minden jelentős pályázaton és kiállításon megtalálhatóak ? áll az ismertetőben.


_d0a9952__copy__600x399.png
A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás részlete

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által alapított az Év műhelye díjat a Dunakanyar Népművészeti Egyesület a Szövés és fonás a népi konyhában műhely működtetéséért, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete a Palóc komra műhely működtetéséért, az Iharos Népművészeti Egyesület a Nyüstölők és a Kovácsműhely működtetéséért, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület Bakony műhelyeinek működtetéséért, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Kender- és gyapjúfeldolgozás sokszínűsége műhely működtetéséért, valamint a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Szöszölő műhely működtetéséért kapta.

A Hagyományőrző díjat a paraszti kézműves kultúra továbbéltetéséért Aba P. Ákos nemezkészítő népi iparművész vehette át.

A Király Zsiga-díjat Juhász András fafaragó népi iparművész, Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész, Pozvai Andrea bőrműves, Tóth Béláné Szabó Terézia csipkekészítő, Tüskés Tünde szalmafonó népi iparművész kapta.


_d0a9889__copy__600x427.png
A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás részlete

Az életműdíjat, az Aranykoszorút idén Szénási János fazekas népi iparművész vehette át.

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának elismeréseit a Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című, az élő népi kézműves kultúrát bemutató kiállítás alkotói kapták, a tárlat a Műcsarnokban látható. Az elismerést Beszprémy Katalin főkurátor, Fülemile Ágnes, a tárlat szakmai és művészeti koncepciójáért felelős kurátor, Jakab Csaba, a belső építészeti terv megálmodója, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége kapta.
Forrás: MTI
Fotók: Csákvári Zsigmond