fbpx

Neves szólistákkal és új sorozattal készül az Anima Musicae Kamarazenekar az idei évadra

Meghirdette 2023/2024-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseit, a hamarosan megjelenő lemezüket, valamint új, Klassz(ik) Liget című sorozatukat.

Az Anima Musicae Kamarazenekar mára Magyarország meghatározó együttesévé vált. Karmester nélküli zenekarként működésük a legmagasabb fokú kamarazenén alapul, amelyet művészeti vezetőjük, G. Horváth László hegedűművész fog össze. Az együttes 2010-es megalakulása óta több nemzetközi verseny (SCL Fesztivál Bécs, Musikverein, kiemelt 1. díj; T. I. M. Competition, Párizs, 3. díj) és hazai díj (Artisjus-díj, Junior Prima Díj, Nemzeti Ifjúsági Zenekar 20182020 cím) kitüntetettjeként Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Az együttes visszatérő vendége a legnevesebb koncerttermeknek, mint a Zeneakadémia, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus, és olyan rangos fesztiváloknak, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nomus Fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest, az Ars Sacra Fesztivál, a belgrádi Guitar Art Festival vagy a bilbaói Musika Festival. Neves szólistákkal ápol baráti kapcsolatot, akik mindig szívesen játszanak az együttessel. Visszatérő partnereik Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, David Grimal, Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás, Alexander Sitkovetsky és Kirill Troussov.

Az Anima Musicae missziójának tekinti az ifjúság zenei nevelését. Ebben az évadban a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, valamint a Lázár Ervin Program keretében több mint 50 különböző településen adnak elő élő klasszikus zenei műsort iskolákban és művelődési házakban. Ugyanilyen küldetéstudattal szolgálja a kortárs zene ügyét: koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek, valamint hazai bemutatók. Céljuk a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása.

Az új évadban is neves szólistákkal lepi meg a kamarazenekar a hazai közönséget. Köztük lesz a világ egyik legismertebb trombitaművésze, Szergej Nakarjakov és az ígéretes portugál zongoraművész, Raúl da Costa, Perényi Miklós csellóművész, valamint  Baráth Emőke énekművész, de fellépnek a zenekarral Bánfalvi Béla, Koppándi Jenő és Kalló Zsolt hegedűművész-koncertmesterek.

A zenekar művészei az idei évadban új sorozatot is indítanak: az Erzsébetligeti Színházban induló kamarazene-sorozat, a Klassz(ik) Liget a kamarazene népszerűsítését tűzte ki céljául. A három este egy-egy inspiráló zenei nagyváros – Budapes, Párizs és Bécs – izgalmas atmoszféráját idézi meg vonós kamaraművek tükrén keresztül.

Az együttes az Óbudai Társaskörben is folyamatosan jelen lesz: október 1-jén, a zene világnapján Rolla János vezetésével lép fel, és több alkalommal találkozhat vele közönsége a Nagy Himnusz Sztori közreműködőjeként is. Június 20-i, hagyományos évadzáró koncertje mellett egy meglepetés Bachiádával is készül Dinyés Soma művészeti koncepciójával. Utóbbi művész közreműködésével, G. Horváth László szólójával vették lemezre Vivaldi leghíresebb művet, a A négy évszakot, amely várhatóan 2024 tavaszán kerül forgalomba a Hungaroton Kiadónál.

Országjáró kamarazenekarként az Anima Musicae folytatja Filharmónia-turnéját Balázs János zongoraművésszel: idén többek között Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Zalaegerszegen lépnek fel, valamint Szergej Nakarjakov trombitaművésszel és Raúl da Costa zongoraművésszel Békéscsabán.

A zenekar rangos külföldi meghívásoknak is eleget tesz az évadban: a bécsi Musikverein színpadán 2023 novemberében egy osztrák-magyar koprodukcióban vesznek részt, 2024 áprilisában Isztambulban és Ankarában játszanak Gwendolyn Masin hegedűművésszel, 2024 nyarán a portugál Festival Internacional de Música da Póvoa de Varzim, valamint az olasz Emilia Romagna Imola vendégei lesznek.

Nyitókép: Anima Musicae Kamarazenekar. Fotó: Sepsi Botond

A rovat további cikkei