Március 18-án nyílik meg a magyar szervezésű New Visegrad Photography-kiállítás Bécsben. A visegrádi országok fotósainak munkáit bemutató utazótárlat öt ország összefogásából született.

A fotókiállítás-sorozat a visegrádi csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és – a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztésének szándékával – Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre, és

a régió kiemelkedő frissdiplomás fotóművészeit ismerteti meg a nemzetközi közönséggel.

A kiállítássorozaton az öt ország kilenc felsőoktatási intézményének 24 fiatal fotósa szerepel, Magyarországot a program elindításában kulcsszerepet betöltő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett a Kaposvári Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseli 10 művész alkotásaival.

Az utazótárlat Bécs mellett többek között Berlinben, Brüsszelben, Prágában, Rómában és Varsóban vendégeskedik. Március 15-ig a pozsonyi kiállítás online virtuális galériában látható, majd a járványügyi korlátozások enyhítését követően kültéri kiállításként is visszatér. A hazai érdeklődők Debrecenben láthatják az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4 elnökség kapcsán utcai kirakatkiállítás formájában mutatják be.

Nyitókép: Fotókiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (2019.), fotó: MTI/Kovács Attila