Díjnyertes filmekkel és új magyar alkotásokkal várja a közönséget az Európai Art Mozi Nap, amelyet a kontinens több száz mozijában, köztük 29 magyarországi művészmoziban rendeznek meg vasárnap.

A nyolcadik alkalommal megvalósuló eseményt 38 ország több száz művészmozijában rendezik meg egy időben. Mint írják, országszerte 29 helyszínen több mint száz vetítést tartanak az esemény égisze alatt. A 8 budapesti és a 21 vidéki mozi ezen a napon egyedi filmkínálattal várja a közönséget, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy akár hetekkel vagy hónapokkal az országos premier előtt láthassák a filmeket.

A hazai artfilmforgalmazók együttműködésének köszönhetően az idei filmkínálatban a Cannes-i Arany Pálmát elnyert alkotástól Berlinben, Velencében díjazott drámán és spanyol fekete komédián át a norvég animációs kalandfilmig a legkülönfélébb alkotások szerepelnek, és négy új magyar film is bemutatkozik.

Premier előtt lesz látható az Éger, az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt és Péterfy Bori főszereplésével, Víg Mihály zenéjével. A bűnügyi dráma két férfi – egykori legjobb barátok, később esküdt ellenségek – évtizedeken átívelő közös történetét dolgozza fel.

Szerepel a műsoron Prikler Mátyás szlovák–magyar–cseh koprodukcióban készült, a politikai thriller és oknyomozó krimi műfaji elemeivel vegyített filmdrámája, a Hatalom, amely Hajdu Szabolcs főszereplésével egy aggasztó metaforikus történetet mutat be a hatalom és a tehetetlenség természetéről a mai társadalomban.

Beszélgetéssel kísért vetítéseken látható a Nem halok meg, Dér Asia dokumentumfilmje, amely a súlyos betegséggel diagnosztizált kortárs műgyűjtő és galériatulajdonos, Einspach Gábor történetét követi nyomon.

Több budapesti helyszínen premier előtt műsoron lesz a Magasmentés. Fésős András filmje akciókkal teli hőstörténet egy magasmentő specialista tűzoltó apa és elhidegült, ellenségessé vált fia kapcsolatáról, mindemellett görbe tükröt mutató látlelet egy reményvesztett városról.

A díjnyertes európai filmek sorát a Cannes-i Arany Pálmával elismert Egy zuhanás anatómiája nyitja. Justine Triet filmje egy váratlan halálesetet körülményeit tárja fel, amelyről nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következménye. Látható lesz Németország hivatalos Oscar-nevezettje, A tanári szoba. A történet főhőse egy multikulturális közegben dolgozó, fiatal és elhivatott tanárnő, aki elveihez hűen védelmébe vesz egy lopással meggyanúsított diákot, ezzel azonban sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené.

Az Európai Art Mozi Napon debütál a kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach utolsó filmje, a The Old Oak A mi kocsmánk. A művész ezzel az angol–francia–belga koprodukcióban készült alkotással zárja fél évszázados pályafutását. A programon szerepel Aki Kaurismäki Cannes-ban a zsűri díját elnyert új filmje, a Hulló levelek, amely két magányos ember véletlen találkozásának és esetlen közeledésének történetét meséli el.

A filmkínálatban egy spanyol fekete komédia, a Drága Nagyi! és egy ír–angol vígjáték, A csodák útja is szerepel. A rendezvényen minden évben vetítenek egy, a fiatalabb korosztálynak szóló, családi filmet is. Ezúttal a Titina – A négylábú felfedező című norvég animációs kalandfilmet mutatják be, amelynek különleges hazai vonatkozása, hogy részben Magyarországon készült, a Kecskeméti Animációs Filmstúdióban.

A hazai programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. A 8. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja az esemény weboldalán olvasható.

A nyitóképen Szilágyi Csenge és Péterfy Bori az Éger című filmben.