fbpx

Nick Cave élettörténetét mutatja be egy koppenhágai kiállítás

Nick Cave írógépe és zongorája is látható azon a kiállításon, amit a zenész életének szenteltek Koppenhágában.

A koppenhágai Dán Királyi Könyvtárban megtekinthető Stranger than Kindness című kiállítás. Az elnevezés Cave egyik számára utal. A tárlat feldolgozza csaknem öt évtizedes zenei pályafutását, de magánéletéről is beszámol, és személyes tragédiáját, fia öt évvel ezelőtti halálos balesetét is érinti.

Cave, aki a hétvégén járta be a tárlatot, elmondta, hogy felesége, Susie Bick egykori brit modell gyűjtötte össze a kiállított relikviákat az elmúlt húsz évben. A 63 éves ausztrál énekes-dalszerző felidézte, hogy egy idő után annyi minden gyűlt össze, hogy elkezdtek foglalkozni egy kiállítás gondolatával.

A Nick Cave and the Bad Seeds 17 lemezt készített. Cave emellett filmekben is feltűnt (Berlin felett az ég), regényei is jelentek meg. Ő írta Az ajánlat című ausztrál western forgatókönyvét, valamint számos filmhez szerzett zenét.

Berlin felett az ég

A kiállítás termeiben felépítették irodája, nappalija mását és élete más fontos színtereit is láthatja a közönség. Az egyik szobát fia, Arthur emlékének szentelték, aki 15 évesen Brighton közelében esett le egy szikláról. Az elsötétített helyiségben Cave és felesége fotója látható.

Cave, aki a tragédia óta nem szólalt meg nyilvánosan, most elmondta, hogy fia elvesztése mindent megváltoztatott.

„Azt hisszük, tudjuk, kik vagyunk, felépítjük magunkat és az identitásunkat, aztán történik valami. Lehet ez a halál, mint az én esetemben. De lehet egy kihágás, egy válás vagy bármi” – fogalmazott a zenész.

A kiállítás 2021 februárjáig tekinthető meg.

November 5-én mutatják be Magyarországon az Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace című koncertfilmet, melyben az énekes saját szerzeményeit adja elő egyedül, egyetlen zongorával kísérve.   

A nyitóképen Nick Cave egy belgiumi koncerten 1986-ban. Forrás: Wikimedia Commons

A rovat további cikkei