A Nemzeti Kulturális Alap bevételének túlnyomó része az ötöslottó szerencsejáték adójának 90 százalékából származik, amelyre idén 9 milliárd forintot irányzottak elő. A bevételcsökkenés következtében idén 100-150 millióval kevesebb támogatást tudnak adni. Ennek ellenére a pályázatok száma és igénye megnövekedett, a tavalyi évben közel 1 milliárddal többre emelkedett ? ismertette Kollár Árpád, az NKA Folyóirat-kiadás Kollégium vezetője.

_DSC9021_Copy

 

A Nemzeti Kulturális Alap legfeljebb három évre vállalhat kötelezettséget. 2015-re negyven darab nyomtatott és internetes folyóiratra 457,6 millió forint kötelezettséget vállaltak, amelyből idén 194,7 millió jut. A kollégium a nem kiemelt print lapok részére 159 millió 50 ezer forint támogatást, a nem kiemelt internetes folyóiratoknak pedig 38 millió 350 ezer forintot juttat.

 

A Folyóirat-kiadás Kollégiuma éves induló kerete azonban 22 millió forinttal bővült, így 2015-ben 655 millió keret áll a rendelkezésre. Az NKA Bizottsága középtávú stratégiájában megfogalmazta, hogy az online és print megjelentetésére is pályázó folyóiratok esetében lehetőség szerint az online megjelenést támogassák.

_DSC9028_Copy

 

Kollár Árpád megjegyezte, hogy egyre több lap szorulna rá az NKA támogatására, azonban a működésre nem tudnak támogatást adni, csak a honoráriumra, illetve nyomdaköltségre, online megjelentetésre.

 

A Nemzeti Kulturális Alap legfeljebb három évre vállalhat kötelezettséget. 2015-re a negyven darab nyomtatott és internetes folyóiratra 457,6 millió forint kötelezettséget vállaltak, amelyből idén 194,7 millió jut.

 

Krucsainé Herter Anikó főigazgató arról szólt, hogy legkésőbb november 15-ig döntenek majd a kiemelt print- és online lapok következő időszakáról, remélhetőleg ismét három évre történő támogatásáról. A nem kiemelt lapok esetében már egy új kollégium fog dönteni 2016-ban.

Fotó: Csákvári Zsigmond