fbpx

Nulladik Változat és Perfect Name a Gödör Klubban

Újra együtt ad koncertet a kilencvenes évek hazai alternatív rock színterének két ismert zenekara, a Nulladik Változat és a Perfect Name. Az esemény a fővárosi Gödör Klubban lesz szeptember 23-án.

A két együttes a Fekete Lyuk környékéről indulva közel egy időben jelentette meg első albumait, majd számos fesztiválon és klubkoncerten is együtt lépett fel.

A Perfect Name 1989-ben alakult Budapesten. A kilencvenes években indie és britpop alapokon nyugvó, friss gitárzenéjükkel arattak sikereket. Eddigi hét albumot jelentettek meg, ezeken egyedi muzsikájukat filozofikus mondanivalójú szövegekkel egészítették ki.

A csapat rendszeresen fellépett a kultikus Fekete Lyukban, 1990-ben a brit sztáregyüttes, a The Mission előzenekaraként játszott a Budapest Sportcsarnokban. Néhány éves szünet után a 2000-es évek közepén tértek vissza egy új albummal, azóta is rendszeresen koncerteznek.

Lemezeik: Könnyek és virágok (1991), Isis (1992), Ragyogás (1994) – ezek kazettán jelentek meg; Száz év magány (1999), A belső oldalakon (2005). Tagok: Sándor Zsolt (basszusgitár), Belányi István (gitár), Héri Attila (dob), Erdős László (gitár), Debreczeni Dániel (ének).

A Nulladik Változat zenekar

A szintén 1989-ben alakult Nulladik Változat az akkori időszakban népszerűvé vált dark stílusban játszik, ezt hol folkos motívumokkal, hol rockkal, hol poposabb hangvétellel ötvözi. A frontember Fenes Tibor a szuggesztív előadásra fekteti a hangsúlyt. Szövegei elmélyült témákat feszegetnek, mellette a gitárjáték határozza meg a zenekar hangzását.

Nulladik Változat-lemezek: Nulladik Változat (1992), A bolyongás évei (1993), Metropolisz-tánc (1994), Négy (1996), Élő-, koncert- és kiadatlan felvételek (1997), Csendkapu (1998), Játékok könyve (1999), Murmuc (2000), Retro (2005), Darker (2013), Hol a határ (2022). Tagok: Fenes Tibor (ének, gitár), Puskás Tibor (dob), Töller András (basszusgitár), Gyurmánczi Attila (gitár).

Nyitókép: a Perfect Name zenekar. Fotók forrása: Gödör Klub

A rovat további cikkei