fbpx

Nyitány a barokkra címmel rendezik meg az idei karvezető konferenciát

Nyitány a barokkra címmel március 20-án, vasárnap rendezik meg a XVIII. Magyar Karvezető Konferenciát a budapesti Zeneakadémián.

A Nyitány a barokkra Gyakorlatban használható fortélyok a legnagyobb formaalkotó korszakból című konferencián a téma legjobb ismerői tartanak hasznos tanácsokban gazdag előadásokat. Kamp Salamon az interpretáció kérdéseiről, Papp Ágnes a magyar barokk világáról beszél, majd Kállay Gábor ad blockflöte játékkal illusztrált összeállítást a díszítéstechnikákról. Klembala Géza a zenei retorika lehetőségeiről szól, Mindszenty Zsuzsánna repertoárbővítő előadását közös énekléssel fűszerezi. Aranyos Ágota a korszak tánckultúrájából ad ízelítőt, a programot a Simplicissimus Kamaraegyüttes minikoncertje zárja.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA április 25-én Szegeden ünnepi nagykoncertet szervez, amelyen Tóth Péter Pünkösdi kantáta című, erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatója is elhangzik. A koncerten 26 szegedi kórus lép fel összesen mintegy 800 énekessel. Az eseményre a hangrolhangraszeged@gmail.com e-mail-címen lehet regisztrálni.

A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a KÓTA új rövidfilm-sorozatot tervezett és forgatott le iskolai énekórai felhasználásra, de a nagyközönség számára is élvezhető formátumban. A StúdiÓra című sorozat olyan témákat mutat be, amelyek segítségével még változatosabbá és érdekesebbé válhat a foglalkozások menete. Az első epizód idén áprilistól lesz elérhető.

A Hangról hangra. Énekel az iskola program részeként, a KÓTA szervezésében valósul meg a Szélkiáltó Együttes tavaszi, tízállomásos országos turnéja. Az első koncertek Bonyhádon és Gödöllőn lesznek április második felében. Erre a programra született meg a Boldogság-dal, amelynek megtanulásához kotta- és hanganyagot is kapnak az ének-zene tanárok. A turnét egy többfordulós, a témakört körüljáró zenei vetélkedő is kiegészíti, amelyet a részt vevő iskoláknak írnak ki.

Két év halasztás után megrendezik a KÓTA50 ünnepi hangversenyt is a Zeneakadémia Nagytermében június 19-én. Az estén vidéki és budapesti együttesek is szerepelnek majd, külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a női karok, a férfikarok, a népzenei terület és végül a vegyes karok, amelyek Kodály Psalmus Hungaricusát adják majd elő.

A rovat további cikkei