Aron Andras & the Black Circle Orchestra

A Lazarvs és a Trillion formációkból ismerős Áron András ’Apey’ tavaly hozta ki sorban negyedik szólólemezét Book of Changes címmel, melyen a folk-country-blues háromszögét bejárva elevenítette fel az amerikai énekes-dalszerzői hagyományokat. Miután egyértelművé vált, hogy 2020 egyik legjobb albumát tette le az asztalra, Apey nem ült sokáig a babérokon: több neves zenésztársával együtt megalapította a Black Circle Orchestra zenekart, amellyel újrahangszerelt formában is felvette a tavaly novemberben kiadott dalokat. A kollektívában András mellett feltűnik a The Qualitons zenekarból Boros Levente és Hock Ernő, a Blahalouisiana csapatából Schoblocher Barbara és Pénzes Máté, valamint a The Pontiac zenekarból Kiss Péter is csatlakozott az újdonsült supergrouphoz – rájuk mind számíthatunk csütörtökön este 8-tól az A38 gyomrában.

Runforrest

A runforrest művésznéven alkotó G. Wardęga Krakkóból érkezik a BUSH-ra, a lengyel indiefolk közeg képviseletében. A fiatal dalszerző stílusa nem áll meg a megszokott akusztikus hangzásvilágnál; szívesen kísérletezik elektronikus elemekkel, így például Oxytocin című dalában az érzékeny húrokat pendítő megszólalás vezető motívumaként tűnik fel a már-már pszichedelikus hatásokkal bíró gitár mellett a repetitív szintiriff, ahogyan a Nocturnal Animal szerzeményében is igyekszik kihasználni a lágyan torzított elektromos gitár nyújtotta hangzásbéli lehetőségeket. Ha egy igazi őszi bekuckózós indie-folk koncertre vágytok, térjetek be csütörtökön a Rézkígyóba, ahol runforrestet is elcsíphetjük este 8 órától!

Badfocus

A prágai multiinstrumentalista Prokop Korb live act formában hozza el elektronikában, klasszikus zenében, jazzben és popban utazó projektjét Budapestre. A badfocus dalaiban egyszerre van jelen az urbánus pörgés és a meditatív nyugalom, amelyet szerteágazó stílusokból kölcsönzött eszköztárával foglal keretbe. A cseh előadó különleges zenei világában csütörtökön este 10 óra 50 perctől veszhetünk el a központban.

Niklas Paschburg

A német kísérleti elektronika egyik legegyedibb alakja, Niklas Paschburg is tiszteletét teszi Budapesten, aki Oceanic és Svalbard című lemezeinek dalain túl vadonatúj anyagokat is hoz készülőben lévő harmadik stúdióalbumáról. A klasszikus zeneszerzői hagyományokból is merítő, Brian Eno ambient vonalán elinduló, majd az experimentális elektronika világába megérkező Paschburg koncertjét a Rumbach utcai zsinagógában hallgathatjuk meg csütörtökön este 10 órától.

Marlboro Man

A Quimby zenekar dobosa, Gerdesits Ferenc még 1991-ben alapította meg Marlboro Man névre keresztelt rockzenekarát, amely idén jelentette meg hatodik nagylemezét. A Zene süketeknek sokszor húsba vágóan aktuális, minden másodpercében az elmés irónia és a nyers odamondás között egyensúlyoz, miközben végtelenül szórakoztatóan fordítja ki a legkülönfélébb zsánerelemeket. Az elmúlt 30 év termése mellett bizonyára helyet kap majd néhány friss dal is pénteken a Gödör Klubban, ahol éjféltől veszi át a stafétát Gerdesits Faszi és legénysége.

Törzs

A nemzetközi posztrock színtéren is elismertségnek örvendő Törzs a kortárs magyar könnyűzene egyik legkülönlegesebb alkotógárdája. 2019-ben megjelent, az aggteleki Baradla-barlangban felvett Tükör című lemezük amellett, hogy szívbe markoló és felemelő, egyben tökéletes kivonata annak, hogyan érdemes napjainkban instrumentális gitárzenei alkotásba vágni a fejszénket. Üvöltő hangorkánok, földöntúli visszhangok, lelket simogató, melengető, megrázó és tisztító dalok – ezek várnak bennünket este 7 óra 40 perctől pénteken, a nemrég nyílt Turbina klubtermében.

Mordái

Nóvé Soma folk-rock projektje – noha indulása valamivel korábbi keltezésű – 2020-ban jelentkezett első nagylemezével, amely egyre szélesebb körben hódítja meg a népzene rendhagyó megközelítésére éhező füleket. Az 1960-as és 70-es évek modern népzenei törekvéseit újjáélesztő, jazzes elemekkel kacérkodó, de a karcos riffektől sem ódzkodó zenekarnak tulajdonképpen bérelt helye van az idei BUSH-on, és természetesen listánkról sem maradhatott le. A srácokat pénteken csíphetjük el este 7 órától a Turbina nagytermében.

Šajzerbiterlemon

A pénteki nap egyik legkülönlegesebb programja kétségkívül a szerb illetőségű Šajzerbiterlemon koncertje lesz, akik a post-punk és a noise rock határmezsgyéit járva fogják szétszedni a központ falait. A közel lebetűzhetetlen név mögött meghúzódó zabolátlan erejű dobpüfölés és dobhártyákat repesztő gitárvisítás egyszerre idézi a posztszocialista Balkán kietlen panelrengetegét és a késő 70-es évek amerikai underground közegét. Ha pont egy igazi hajat eldobós, ugrálós-üvöltős megőrülés hiányzik a péntek estéből, fél 10-től érdemes elnézni a központba!

Kiemelt kép: Törzs/Varga Orsi fotója

A Budapest Showcase Hub a Liszt Ünnep része.