Ebben a kategóriában lesz látható Pacskovszky József Kék róka című filmje. A harmincas évek Budapestjén játszódó romantikus alkotásban a szerelem, a hűtlenség és az emancipáció is megjelenik.

Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmjét is bemutatják a fesztiválon. A film a kisember kiszolgáltatottságát mutatja be egy egyedül élő idős asszony kilakoltatási ügyén keresztül.

Eperjes Károly filmjét, amely az 1950-es évek magyarországi keresztényüldözéséről szól, szintén bemutatják Palicson, illetve Szabadkán. A Magyar Passió a második világháború utáni időben újrainduló ferences rend egy szerzetesének megpróbáltatásait, illetve az őt kínzók változásait mutatja be.

A Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényéből készült film is bekerült az új magyar filmek válogatásába. Paczolay Béla a regény történetét a húszas évekből a hatvanas évekbe helyezte át.

A Lélekpark című fantasy-thrillerben egy férfi az állatkertben a krokodilok között ébred fel, de nem emlékszik arra, hogyan került oda, ahogy arra sem, mi történt vele az utóbbi három évben. Odegnál Róbert és Horváth Illés alkotását most először láthatja a délvidéki közönség.

Ebben a válogatásban kapott helyet Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmje is. A fiatalok útkeresését vászonra vivő alkotás túlzásoktól sem mentes, de pontosan megragadja azokat a problémákat, amelyekkel a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járók szembesülnek nap mint nap.

Ezenfelül a fesztivál versenyprogramjában indul Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmje, az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában pedig bemutatják Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotását.

A magyar filmek vetítését a palicsi filmfesztivál a Nemzeti Filmintézettel együttműködésben valósítja meg.

Az idei palicsi filmfesztiválon több mint 130 filmet láthat a közönség 15 válogatásban Palicson és Szabadkán. Számos alkotás szerbiai és térségbeli bemutatója éppen a palicsi filmes ünnepen lesz. A filmbemutatók mellett koncertek, kiállítások, műhelymunkák és szakmai előadások is várják az érdeklődőket.

Nyitókép: Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál